Mobiilipilvet säästävät akkua – tuovat uusia palveluita

Joustavat mobiilipilvirakenteet tarjoavat nykyista paremman alustan resurssien jakamiseen energia-, spektri- ja kustannustehokkaissa 5G-verkoissa, arvioidaan Oulun yliopistolla huomenna tarkastettavassa Hamidreza Bagherin väitöskirjassa.

Mobiilipilvet tarjoavat väitöskirjan mukaan useita etuja. Ne voivat säästää energiankulutusta ja näin akunkestoa. Niiden avulla voidaan taata paremmin nopeuksia ja palvelutasoja tai tuoda kokonaan uusia palvelumuotoja, jotka perustuvat yhteistoimintaan.

Mobiilipilvi tarkoittaa tilannetta, jossa useat mobiililaitteet keskustelevat keskenään käyttäen suoria yhteyksiä (esimerkiksiWi-Fi, Bluetooth, tms.) ja samalla pilven laitteet voivat olla yhteydessä useampaan tukiasemaan.

Verkko-operaattorille uudenlaiset joustavat mobiilipilvet tuovat tavan käyttää energiaa ja spektriä huomattavan tehokkaasti, parantaen näin kustannustehokkuutta. Erityisesti sisällönjako mobiilipilvissä on hyvin houkutteleva mahdollisuus sekä käyttäjille että verkko-operaattorille.

Hamidreza Bagherin väitöskirjassa todetaan, että mobiilipilviteknologia soveltuu hyvin sekä 5G-verkkoihin, että seuraavien sukupolvien langattomaan viestintään. Mobiilipilvet voidaan nähdä joustavana ja tehokkaana alustana sisällön yhteisjakelulle, yhteistyölle, resurssien jakamiselle ja toiminnalle sosiaalisissa verkoissa.

LISÄÄ:  M.Sc (M.Tech) Hamidreza Bagherin väitöskirja Mobile Clouds: A Flexible Resource Sharing Platform Towards Energy, Spectrum and Cost Efficient 5G Networks (LINKKI, pdf)

Kuvituskuva: Shutterstock

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!