Samsung ohitti Intelin sirubisneksessä – Vuoden 2017 tarkennetut tiedot

Samsung ohitti muistipiirien avulla viime vuonna Intelin maailman suurimpana puolijohteiden valmistajana. Gartnerin mukaan kasvua auttoi muistipiirit, joista on tullut prosessoreitakin merkittävimpi osa puolijohdemarkkinoita.

Puolijohteiden myynti oli viime vuonna maailmanlaajuisesti 419,7 miljardia dollaria 2017, jossa on 22,2 prosenttia enemmän kuin 2016. Myynnin kasvu satoi erityisesti Samsungin laariin, joka on yksi suurimmista muistipiirinimistä. Yrityksen myynti oli 61,2 miljardia dollaria ja kasvua 52,6 prosenttia.

”Muistipiirit olivat yli kaksikolmasosaa kaikista puolijohdeteollisuuden liikevaihdon kasvusta, ja siitä tuli samalla myös suurin puolijohdepiiriryhmä’’, sanoo Gartnerin tutkimusjohtaja Andrew Norwood.

Avaintekijä olivat korkeammat hinnat. Esimerkiksi NAND-flash-muistien hinnat nousivat viime vuonna 17 prosenttia ja DRAM-hinnat 44 prosenttia. Samsungin lisäksi kaikki muutkin muistitoimittajat, mukaan lukien SK Hynix ja Micron  kasvattivat myyntiään.

Toiseksi sijoittunut Intel kasvatti liikevaihtoaan 6,7 prosenttia. Kasvu tuli lähinnän datakeskusten muistiratkaisuista. PC-prosessoribisnes kasvoi vain 1,9 prosenttia. Se kertoo, myös miksi vuodesta 1992 ykkösijaa hallinut Intel tipahti kakkoseksi.

Yritysten sijoitukset voivat kuitenkin muuttua lähivuosina. Muistibisneksessä on tulossa uusi myllerrys. Hinnoittelu on jo laskusuunnassa NAND-flasheissa ja vuonna 2019 myös DRAM-muisteissa, arvelee Gartnerin Norwood.  Syynä on Kiinan tuotantokapasiteetin kasvu.

Vuonna 2019 Samsungin edelle voi nousta myös Broadcom, jos Qualcommin osto toteutuu.  Tosin Qualcommin oma viime vuonna julkistama NXP:n ostokin on edelleen kesken. Yhteenlaskettuna Broadcomin, Qualcommin ja NXP: n liikevaihdot olivat viime vuonna 41,2 miljardia dollaria.

Tarkennetut tiedot 2017 – päivitetty 24.4.20018

Aloituskuva: Samsung

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran viikossa (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017