Fortum virtualisoi datakeskuksen akut – 5G-tekniikka apuun

Fortum ja Ericsson ovat sopineet telejätin Kirkkonummen datakeskuksen UPS-varmennusjärjestelmän tuomista osaksi virtuaaliakkua sähköverkkoa. Järjestelmä aktivoituu nopeasti häiriötilanteessa, jossa sähköverkon taajuus putoaa.

Sähkön kysyntäjoustomarkkinat avautuvat maailmalla. Yksi keino häiriöttömän toiminnan varmistamiseksi on isojen datakeskuksien UPS-varmennusjärjestelmät. Niissä on aina ylikapasiteettia, jota voitaisiin hyödyntää myös sähköjärjestelmän tasapainottamiseen.

Ruotsissa kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät valitsi Fortumin Springin virtuaaliakun ensimmäiseen kysyntäjouston tehoreservikokeiluun. Hanke käynnistyy vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä. Siinä Fortum tarjoaa 0,1MW UPS-kapasiteettia Svenska kraftnätin taajuusohjattuun häiriöreserviin.

Nyt Fortum on kehittänyt myös Eatonin kanssa ratkaisun, jossa käytetään UPS-laitteita sähköjärjestelmän taajuuden tasapainottamiseen. Spring-virtuaaliakkuun on liittynyt yli tuhat kotitalousasiakasta. Suomen Ericsson on Springin ensimmäinen yritysasiakas.

Yhteistyön myötä Ericssonin kanssa aiotaan esitellä myös Ericssonin 5G-verkon hyötyjä sähköverkon toiminnalle.  Taustalla on muutokset, jota uusiutuva energia, älykkäät ja energiatehokkaat sähköjärjestelmät.

”5G:n myötä energiantuottajat voivat liittää uudet energialähteet ja virtuaaliset voimalaitokset osaksi energiaverkkoa, koska teknologia on äärimmäisen luotettavaa ja viive vähäinen”, tautoittaa aihetta Suomen Ericssonin toimitusjohtaja Olli Sirkka.

Kuva: Ericssonin Kirkkonummella sijaitseva datakeskus.

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017