Robottiautot arveluttavat – ihminen silti vaarallisempi

Jos ihminen on useimmiten nykyisten vaaratilanteiden takana, poistuisiko ongelma siirtymällä automaattiautoihin? Niiden odotetaan yleistyvän markkinoilla 2020-luvun alkupuolella. Neste selvitti uusimmassa verkkotutkimuksessaan vaaratilanteiden lisäksi autoilijoiden mielipiteitä robottiautoista.

Nesteen kyselyn mukaan suomalaisten suhtautuminen itseohjautuviin ajoneuvoihin jakaantuu vahvasti kahtia: erittäin tai melko positiivisesti niihin suhtautuu 24 prosenttia vastaajista, negatiivisesti tai melko negatiivisesti jopa 40 prosenttia vastaajista.

Avoimista vastauksista selviää, että robottiautoja ei koeta kovin luotettaviksi ja turvallisiksi, varsinkaan Suomen sääoloissa. Monet kertovat haluavansa ajaa itse ja luottavansa auton ratissa ihmiseen tekniikkaa enemmän: “Ei kone pysty ajattelemaan samalla tavalla kuin elävä olento”, eräs vastaaja sanoo.

Kuva: Neste

Toinen epäilee liikennekulttuurin kypsyyttä: “En usko, että suomalainen liikennekulttuuri on vielä kolmen vuoden päästä valmis robottiautoihin.”

Toisaalta osa vastaajistaa kokee robottiautojen voivan parhaimmillaan vähentää inhimillisten virheiden määrää: “Itseohjautuviin ajoneuvoihin liittyy vielä paljon turvallisuusriskejä, vaikka parhaimmillaan ne estävät vaaratilanteet.”

Kyselyyn vastanneista 36 prosenttia ei kuitenkaan osaa kertoa kantaansa automaattiautoihin, sillä kuten eräs vastaaja toteaa: “Vaikea muodostaa mielipidettä tuotteesta, jota ei vielä ole.”

Liikenneturvallisuus on tärkeä aihe, joka puhuttaa kaikkialla. Nesteen toteuttamasta kyselystä selviää, että jopa 43 prosenttia vastaajista on ollut viimeisen vuoden aikana liikenteessä läheltä piti -tilanteessa. Vaaratilanteita aiheuttaa useimmiten ihminen: joko oma liikennekäyttäytyminen (32 prosenttia vastaajista) tai muut autoilijat (35 prosenttia).

LISÄÄ: Trafin Automaattiautojen vaikutukset liikkumistottumuksiin, 2018 (LINKKI, pdf) ja muut robottiautoihin liittyvät uutiset Uusiteknologa.fi:ssä (LINKKI)

Kuvituskuva:  Volvo

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2016

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017