Oulun 5G-joukkue kohti talviolympialaisia – takataskussa 6G

Oulun yliopiston 5G-teknologiaa viedään Etelä-Korean tulossa oleviin talviolympialaisiin. Kauan valmisteltu, kokeilu luo välittömän yhteyden mannerten yli, kun Koreassa ja Suomessa olevat verkot yhdistetään ja elämys tarjotaan virtuaalilasien kautta yli mannerten. Ja tutkimusputkessa on jo ensimmäiset näkemykset seuraavista 6G-verkoista.

Olympialaisissa on tarkoituksena havainnollistaa, miten 5G yhdistettynä virtuaalitodellisuuteen mahdollistaa suuren kapasiteetin vaativat palvelut ja samalla digitaalista vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa etäisyyksien yli.

Yhteys vaatii äärimmäistä tietoliikennekapasiteettia, jota Oulussa on tieteellisen tutkimuksen avulla kehitetty. Etelä-Koreasta käsin voi esimerkiksi säätää revontulien sävyjä valoinstallaatiossa, joka on rakennettu Ouluun, 14000 kilometrin päähän.

Parhaillaan Korean talviolympialaisiin on matkalla Oulun 5G-joukkueen ensimmäisiä varusteita: 100 kiloa elektroniikkaa tukiasemaksi, jolla on tarkoitus suorittaa maailman ensimmäinen mannertenvälinen yleisölle avoin 5G-verkkokokeilu.

Aitiopaikat Koreaan on varattu Oulun kaupunkilaisille kaupunginkirjastoon ja Kastellin koululaisille Kastellin monitoimitaloon 20.–22.2. Tuolloin Oulun 5G-ympäristö on toiminnassa Korean talviolympialaisten yhteydessä järjestettävillä teknologiamessuilla Gangneungissa, aivan jäälajien suorituspaikkojen tuntumassa.

”Meidän osaamisemme on juuri siinä, miten bitit siirretään”, kertoo professori Ari Pouttu Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications (CWC) –keskuksesta.

Korean esittelyn teknisenä sisältönä on leveämpi laajakaista ja nopea yhteys, jotka sopivat ’datasyöpöille’ sovelluksille ja aikasidonnaisille pienen viiveen palveluille. 5G-aaltomuoto mahdollistaa suuremman kapasiteetin ja pienemmän viiveen. Korkeiden taajuuksien käyttöönotto suo lisätilaa datalle ja vähentää datamäärän kasvusta johtuvaa energiankulutusta: korkeilla taajuuksilla lähetysteho on alhaisempi.

5G-yhteistyössä Oulun ekosysteemi

Ympäristöön liittyvää dataa kerätään ja välitetään paikallisten yrityksien kehittämien sensoreiden avulla. ”Tämä on taas hyvä osoitus siitä mitä Oulussa osataan tehdä: maailmanluokan virtuaalitodellisuuteen ja IoT-teknologiaan perustuvia 5G-demoja yhdessä Oulun ekosysteemin kanssa”, sanoo Aki Korvala, ohjelmapäällikkö Nokialta.

Olympialaiskokeilu on suuri ponnistus, lajissaan ainutlaatuinen ja vailla ennakkotapauksia. H-hetken lähestyessä signaalien ja järjestelmien testaus sekä odotettujen haasteiden ratkominen jatkuvat kiivaana.”Projektin tärkein ja riskialttein osa on 27 GHz:n taajuudella toimivan esi-5G-radion kehittäminen”, kertoo projektipäällikkö Giuseppe Destino CWC:stä.

Suomessa ensimmäiset 5G-palvelut saataneen tarjolle 2020−2021. Palveluiden synty riippuu tuottajista ja markkinoista. Monilla toimialoilla 5G ajaa teknologiamurrosta. Mahdollisia sovellusaloja ovat sähkön kysyntäjousto eli kulutuksen automaattinen tasaaminen, teollisuuden automaatio ja älykäs kodin laitteisto, kuten itsesäätyvä valaistus ja lämmitys sekä liikenne.

Oulun yliopiston  5G-tutkimus- ja kehitystyö tukee omalta osaltaan Suomen mahdollisuuksia  kansainvälisessä kilpailussa. Suurimpina yhteistyökumppaneina ovat Nokia ja VTT.  Tutkimus- ja kehitysyhteistyön ajurina on vahva ekosysteemi yritysten kanssa 5GTN-testiverkossa.

Etelä-Korean talviolympialaisissa toteutetaan 5G-demo Oulun yliopiston ja Nokia Bell Labs and University of Oulu Joint Center for Future Connectivity -tutkimuskeskuksen sekä EU:n rahoittaman 5GChampion-tutkimushankkeen yhteistyönä.

Uuden 5G-standardien kehitys jatkuu vuoden 2018 aikana, ja myös tulevien versioiden  tutkimustyö jatkuu: tammikuussa Oulun yliopiston 6G-osaamiskeskittymähanke eteni Suomen Akatemian lippulaivaohjelman loppukarsintaan.

Kuva: Oulun yliopiston 5G-joukoista Ari Pouttu ja Giuseppe Destino esittelevät Olympialaisiin menossa olevaa 5G-tekniikkaa. Sen ytimessä on kaksi seikkaa: uudenlainen 27 gigahertsin radioyhteys ja ’ketterä’ runkoverkko. Kuvassa mittauslaite, jolla voidaan mitata antennien säteilykuviota. Kuva Mikko Törmänen, Oulun yliopisto.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä (LINKKI).

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusinta tietoa   – Lue tästä ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2017