Sähköauto ostettaisiin – jos halvempia ja tarjolla kotilatausta

Pohjoismaista Norjassa on asukaslukuun nähden eniten sähköautoja maailmassa, ja ladattavien ajoneuvojen osuus uusien autojen myynnistä oli viime vuonna jo puolet. Suomessa ja Ruotsissa tähän on vielä matkaa, mutta niin on myös valtion antamassa hankintatuessakin. Myös latausinfran ja kotilatauksen laajentuminen on tärkeällä sijalla, kertoo sähköyhtiö Fortumin selvitys.

Pohjoismaissa sähköautoihin suhtaudutaan myönteisesti, mutta kalliit hankintahinnat pidättelevät täyssähköautojen hankintaa. Esimerkiksi Norjassa tuet sähköautoilulle ovat tehneet sähköautoista taloudellisesti erittäin houkuttelevia vaihtoehtoja. Siellä myydään paljon myös Teslan sähköautoja. Suomessa oli vuoden lopussa vain 1449 täyssähköautoa ja 5719 hybridisähköautoa.

Jaquar esittelee maaliskuun alussa ensimmäisen täyssähköauto I-Pacen.  Auton pikalatauksen kestoksi ilmoitetaan 45 minuuttia. Hinta on vielä avoinna.

Norjaa kalliimmista hinnoista huolimatta hankinta kiinnostaisi suomalaisiakin. Jopa 60 prosenttia suomalaisista voisi harkita sähköauton hankintaa, kun Norjassa luku on 79 prosenttia. Ruotsi on Suomen tasoa. Tiedot käyvät ilmi sähköyhtiö Fortumin äskettäin teettämästä mielipidetutkimuksesta.

Norjassa sähköauton omistaja pääsee hankintatuen lisäksi hyötymään myös muun muassa pysäköintiin ja erilaisiin ruuhka-, silta- ja tunnelimaksuihin liittyvistä eduista.

”Vain harvalla maalla on mahdollisuus yhtä suuriin tukiin kuin Norjalla. Suomessa on jo saatavilla 2000 euroa valtion hankintatukea sähköauton ostoon.  Sähköauton hankintaa myös työsuhdeautoksi kannattaisi helpottaa veroedulla.”, toteaa Tero Era Fortum Charge & Drive -liiketoiminnan vetäjä Suomessa.

Myös latausinfran laajentaminen tuo sähköautot houkuttelevimmiksi. Esimerkiksi Norjassa tuli vuodenvaihteessa tuli voimaan myös uusia säännöksiä, jotka estävät taloyhtiöitä kieltämästä asukkailta sähköautojen lataamista.

”Jo olemassa oleviin taloyhtiöihin voidaan toteuttaa sähköauton latausratkaisuja joustavasti älykkäillä ratkaisuilla. Lisäksi Suomessa suurena etuna taloyhtiöiden piha-alueilta usein jo valmiiksi löytyvät ruutukohtaiset kaapeloinnit ja lämmitystolpat. Näin jo olemassa olevaa tekniikkaa voidaan käyttää hyväksi”, sanoo Tuomas Hyrkäs, Fortumin kotilatauksen tuotevastaava Suomessa.

Kuva: Fortum