Säästävä äly tulee katuvalaisimiin – paikka myös 5G-tukiasemille

Uudentyyppinen älykäs katuvalaistus tuo jopa 50 prosentin energiansäästöt, selviää VTT:n koordinoimasta SenCity-hankkeen tuloksista. Energiansäästön lisäksi uudenlaiset valaisinpylväät voivat toimia myös 5G-tukiasemien sijoituspaikkana.

Juuri päättynyt SenCity-hanke tarkasteli älykästä valaistusta tavoitteenaan mukautuva, turvallinen ja entistä viihtyisämpi älykaupunki. Antureita voidaan odottaa nyt tulevan lisää vaikka kehitys on ollut tähän asti varsin maltillista.

”Läsnäoloa ilmaisevien anturien käytössä erityisesti ajoteillä on Suomessa oltu hyvin varovaisia. Tutkimustuloksen valossa varovaisuus vaikuttaa turhalta”, sanoo hankkeen käyttäjätutkimuksesta vastannut Henrika Pihlajaniemi Oulun yliopistosta.

Ledivalaistus ja uusissa myös valokuituyhteys houkuttelivat hyödyntämään valaistusinfraa uusien palveluiden ja esimerkiksi tukiasemien sekä antureiden sijoituspaikkoina.

Hankkeessa rakennettiin kuuteen kaupunkiin – Helsinkiin, Lahteen, Ouluun, Raaheen, Saloon ja Tampereelle – erilaisia pilotteja ja tutkittiin käyttäjälähtöisten palvelujen toteuttamista erityisesti älykkään katuvalaistuksen näkökulmasta.

”Tulokset olivat kannustavia. Erilaisissa käyttöolosuhteissa osoitettiin yli 50 prosentin energiansäästö ohjaamalla valaistus dynaamisesti matalammalle tasolle sinä aikana, kun tietä ei käytetty”, toteaa hankkeen koordinoinnista vastannut Eveliina Juntunen VTT:ltä.

Valaisinpylväät voivat toimia myös muun teknologian asennuspaikkana tai tiedon tuottajana. Esimerkiksi tulevaisuuden 5G-verkkojen pientukiasemat voisivat sijaita valaisinpylväissä.

”Pilotointien yhteydessä tarkastelimme myös oppivan kuvantunnistuksen ja lisätyn todellisuuden hyödyntämistä kaupunkiympäristössä. Hankkeessa otettiin myös ensimmäiset askeleet tukiasemien integroimiseksi katuvalaisinpylväiden yhteyteen”, Eveliina Juntunen kertoo.

SenCity-ryhmähanke sai rahoitusta Innovatiiviset kaupungit INKA-ohjelmasta osana Älykäs kaupunki ja uudistuva teollisuus -teemaa. Kaupunkien rinnalla omia ratkaisujaan älykaupunkiteemaan kehittivät C2 SmartLight, Elisa, Greenled, Misal, Nokia, Tehomet ja Valopaa. Tutkimuksesta vastasivat Teknologian tutkimuskeskus VTT ja Oulun yliopiston arkkitehtuurin yksikkö.

LISÄÄ: SenCity (LINKKI) ja Uusiteknologia.fi:n 26.5.2017 uutinen 5G-valaisinpylväskokeiluista (LINKKI)

Kuva: SenCity