Suomalainen älyroskis puristaa ja viestii

Lehtovuori on saanut suurkaupan uudelle CitySolar-älyroskikselleen, joka puristaa aurinkovoimalla roskat tiiviisti yhteen ja viestii langattomasti täyttymisestään. Älyroskikset valmistetaan Lehtovuoren Ylöjärven tehtaalla.

Suomalaisvalmisteisissa CitySolareissa tietokoneäly näkyy toimintoina, joista toinen puristaa roskat pieneen tilaan aurinkovoimalla ja toinen ilmoittaa astian täyttymisestä tyhjentäjälle. Sen ansiosta älyroskiksessa on aina tilaa, eikä turhia tyhjennysajoja ei tarvita lainkaan.

Älyroskiksien sijainnit ja täyttöasteet tallentuvat pilvipalveluun, joka tuo reaaliaikaisen tilanteen käyttäjän päätteelle karttapohjaisessa käyttöliittymässä. CitySolar on yhteensopiva valmistajan mobiiliverkkoja hyödyntävän FinbinCare sovelluksen kanssa.

CitySolar on varustettu aurinkoenergialla toimivalla puristinyksiköllä, joka tiivistää kerättyä materiaalia sisäastiassa ja keräyskapasiteettia saadaan hyödynnettyä tehokkaasti. Puristustoiminto tarvitsee valmistajan mukaan vain sen verran valoa kuin Pohjolan talvi suo normaalisti.

Suomalaisroskis ei ole maailman ensimmäinen, mutta se on kehityksen eturivissä ja sillä on valmistajan mukaan käytännöllisyys. Tekniikka on integroitu omakotitalojen pihoilta tuttuun, jätehuollon yleisimmin käyttämään standardikokoiseen 240 litran jäteastiaan.

Yritys kertoi ensimmäisen kerran älyroskakorien kehityksestä muutama vuosi sitten. Yhteistyökumppanina oli suomalainen Enevo Oy. Roskakoreihin sijoitetut anturit mittasivat ultraäänellä reaaliaikaisesti täyttymistä ja välittivät viestin langattomasti taustajärjestelmään.

Uuden CitySolarin hankintahinta on edelleenkin valmistajankin mukaan perusroskista selvästi korkeampi. Juuri korkea hankintahinta on aiemmin jarruttanut älyroskiksen leviämistä suomalaisiin kuntiin.

’’Nyt tilanne on muuttumassa. Kaupunkien strategioissa tavoitellaan hiilineutraaliutta älykkäiden ratkaisujen avulla, ja hankinnoissa katsotaan aiempaa pidemmälle. Logistiset päästöt halutaan minimoida. Me haluamme olla osaltamme auttamassa tätä ilmastotyötä, sanoo Lehtovuoren toimitusjohtajana viime syksynä aloittanut Eero Ojanen.

Älyroskiksien toimitukset Ruotsiin ajoittuvat tälle ja ensi vuodelle. Ne sisältävät 80:n CitySolarin lisäksi yli 1000 muuta kaupunkikalustetta.  ’’Jo tämä sopimus aiheuttaa uusia rekrytointeja muutaman henkilötyövuoden verran’’, sanoo Ojanen. Nykyisin Ylöjärven tehtaalla on 40 työntekijää.

Päivitetty 10.47