Video: Ratkaisu laiteohjelmien kehittämiseen

Jyväskylän yliopiston valmistelema VRIDE-tutkimusprojekti pyrkii ratkaisemaan laiteohjelmistojen pahenevan kehitysongelman. Äly tulee tuotteeseen, mutta ohjelmistoista tulee pullonkaula laitteiden kehittämisessä. Projekti palkittiin äskettäin Berliinissä järjestetyssä Artemis-ohjelman hankekisassa.

Jyväskyläistutkijoiden ideoima ratkaisu kehittää ja testata ohjelmistoja virtuaalisesti ennen kuin fyysiset laitteet ja ympäristöt ovat valmiina sai Berliinissä kehuja. Projektia kiiteltiin esityksen selkeydestä, teollisesta merkityksestä ja idean uutuusarvosta.

Jyväskylän yliopiston voittoisa VRIDE-tiimi Artemis-palkintojen jaon jälkeen. Prof. Pekka Abrahamsson (vas.), FT Hadi Ghanbari ja prof. Tuure Tuunanen. Kuvaaja: Simon Pugh.

VRIDE (Virtual reality as an Integrated software development environment for cyber-physical systems) palkittiin parhaasta projektiesityksestä ja parhaasta projekti-ideasta.  Jyväskyläläisprojektin tulosten uskotaan vauhdittavan laitteiden kehitystä.

”Virtuaalisuuden hyödyntäminen ohjelmistojen kehittelyssä on vielä lasten kengissä. VRIDE on Jyväskylän yliopiston yksi merkittävimmästä ohjelmistotutkimuksen pelinavauksista tulevaisuuden saralla”, toteaa hankkeen päävalmistelijana toimiva Jyväskylän yliopiston tuore tietojärjestelmätieteen professori Pekka Abrahamsson.

VRIDE-kehitysprojektiin on saatu monua teollisuusjättejä, muun muassa Barco, Nokia, Philips ja United Technologies. Lisäksi hankkeeseen on liittynyt saksalaista autoteollisuutta.

Suomesta mukana on  Jyväskylän yliopiston lisäksi virtuaalisilmikkoa kehittävä Varjo Technologies,   Next Games, Alivesim, Helsingin yliopisto, VTT sekä jyväskyläläinen pelitalo Stolen Shoes Entertainment, jolla oli merkittävä rooli demonstraatioympäristön kehittämisessä.

Jyväskylän yliopistosta VRIDE-hankkeen valmisteluun ovat osallistuneet Abrahamssonin lisäksi tietojärjestelmätieteen professori Tuure Tuunanen ja tutkijatohtori Hadi Ghanbari. Näillä näkymin hanke käynnistyy keväällä 2019.

TAUSTAA: Berliinissä järjestettiin 6.-7.2.2018 eurooppalaisten Artemis-hankkeiden suunnittelukokous, johon osallistui yli 300 teollisuuden ja tutkimuksen edustajaa Euroopasta ja 40 esivalmisteltua projekti-ideaa. Hakukisassa menestyneet hankkeet saavat rahoitusta sekä EU:sta että kansallisilta rahoittajilta. Kokouksen tarkoituksena on löytää laajoille ja tulevaisuuteen kurkottaville hankkeille oikeat partnerit tutkimuksen ja teollisuuden parista. Artemis-tapahtuma (LINKKI).

LISÄÄ: VRIDE-hankke (LINKKI) ja esittelyvideo (LINKKI)

Aloituskuva: VRIDE-hankkeen esittelyvideolta.