Panoksia painettuun älyyn – uusi tutkimusprofessori

Pitkän linjan valmistusosaaja TkT Jussi Hiltunen on VTT:n uusi painetun älyn tutkimusprofessori. Hän vastaa tutkimuskeskuksessa painetun elektroniikan ja optiikan tutkimuksen kohti sovellettua hyödyntämistä. Tavoitteena on kasvattaa painomenetelmien osuutta kokonaisvalmistusketjussa.

Jussi Hiltunen valmistui tekniikan tohtoriksi Oulun yliopiston sähkötekniikan osastolta. Hänen VTT-uransa alkoi vuonna 1999 monikerroksisien piirilevyjen valmistuksen parissa, josta se pian laajeni fotoniikan suuntaan sisältäen optoelektroniikan materiaalien ominaisuuksien tutkimuksen sekä komponenttien valmistuksen.

TkT Jussi Hiltunen, VTT

Vuosina 2010-2012 Hiltunen toimi Suomen akatemian rahoittamassa tutkijatohtorihankkeessa VTT:n ja Oulun yliopiston välillä. Hän on lisäksi ohjannut kolme väitöstyötä sensoriteknologioista, jotka ovat olleet keskeinen tutkimuskohde viime vuosina. Tämän lisäksi Hiltusen uratiehen mahtuvat yhteensä parin vuoden ulkomaankomennusjaksot Yhdysvalloissa sekä Isossa-Britanniassa.

Hiltunen on ollut vuosien varrella lukuisissa hankkeissa kehittämässä materiaaleja ja tuotantomenetelmiä integroitujen fotoniikkajärjestelmien toteuttamiseksi esimerkiksi mobiili-, tietoliikenne- ja anturisovelluksiin. Hänen vastuualueeseensa on kuulunut viimeksi VTT:n erikoistutkijana massatuotannollisten painomenetelmien hyödyntäminen laajan pinta-alan ja kertakäyttöisten anturien valmistuksessa.

”Painoteknologioiden ja materiaalien kehittyessä yhä useampaa alusta- ja komponenttirakennetta pystytään tuottamaan rullalta rullalle -menetelmällä, mikä mahdollistaa laajat soveltamismahdollisuudet. Kyse ei ole pelkästään optiikasta tai elektroniikasta vaan siitä, miten useat eri toiminnallisuudet saadaan yhdistettyä kokonaisuudeksi”, Jussi Hiltunen tarkentaa.

Kuvituskuva: VTT:n rullalta rullalle elektroniikan painokone.