Video: Suomalaiselektroniikkaa avaruuteen

Forssassa valmistettua elektroniikkaa lähettiin avaruuteen Teslan omistajan Elon Muskin Space-X-kantoraketilla. Mukana oli DA-Groupin valmistama SAR-tutka ja muita instrumentteja. Katso videolta, miten Falcon 9 -kantoraketti nousee avaruuteen.

Forssalainen DA-Group SAR-tutkalla saatava data palvelee sekä puolustus- että siviiliorganisaatioiden käyttöä. PAZ on osa kolmen satelliitin konstellaatiota yhdessä TerraSAR-X ja TanDEM-X –satelliittien kanssa, joihin DA-Group toimitti alijärjestelmiä Airbus DS GmbH:lle.

Falcon 9, Space-X

DA-Group suunnitteli ja valmisti PAZ-satelliittiin SAR-tutkan alijärjestelmiä ja instrumentteja jo vuosien 2009 – 2012 aikana, toimien alihankkijana silloiselle espanjalaiselle yhtiölle EADS CASA Espacio S.L.:lle, joka on nykyisin osa Airbus-organisaatiota.

PAZ-satelliitin hyötyjärjestelmä on X-taajuusalueen SAR (Synthetic Aperture Radar) -tutka, ja DA-Groupin toimittamat tutkan alijärjestelmät jakavat tutkan lähetyssignaalin hyvin stabiilisti eri antennielementeille sekä yhdistävät eri antennielementeiltä tulevat tutkasignaalit.

Tällä hetkellä DA-Group valmistaa alijärjestelmiä ja instrumentteja kymmeneen eri satelliittiin muun muassa ESA:n Sentinel-1 C ja D sekä MetOp-SG –ohjelmissa. Sentinel-1 –satelliittien SAR-tutkaan toimitetaan tutkasignaalin jakojärjestelmät. MetOp-SG –satelliitteihin toimitetaan 89 GHz:n vastaanottimet meteorologisiin ilmakehän mittauksiin.

Avaruustekniikan kehittäminen vaatii pitkää pinnaa ja kovimpia laatukriteereitä. Ja pitkiä prosesseja.

”Laatuvaatimukset ovat äärettömän korkeat. Huoltokeikkoja yli 500 kilometrien korkeudessa maapalloa kiertäviin laitteisiin ei tehdä”, kertoo DA-Groupin toimitusjohtaja Sami Kotiniemi. ’’Luotettavuus on helpompi taata, kun koko toimitusketju on oman kokeneen henkilökunnan käsissä”, hän tähdentää.

Avaruusliiketoiminnan johtaja Petri Jukkala lisää, että yrityksen toiminta osoittaa erityistä osaamista ja ymmärrystä radioaaltoteknologiasta sekä mikroaalto- ja millimetriaaltoteknologioista. Suunnittelun lisäksi tuotanto sisältää vaativan tarkkuusmekaniikan valmistuksen ja elektroniikka-asennuksen sekä toiminnalliset testaukset ja ympäristötestit, kuten esimerkiksi tyhjiötestaus, EMC-testaus ja täristystestit.

Forssalaisyhtiö on  onnistunut satelliittien ydinjärjestelmien toimituksissaan. Vuonna 2009 laukaistu Planck-tiedesatelliitti sekä vuosina 2014 ja 2016 laukaistut Sentinel-1 A ja B –satelliitit toimivat edelleen.

LISÄÄ: SpaceX -laukaisuvideo (LINKKI).

Kuvat: Space-X ja Airbus