Datakeskukset tasapainottamaan sähköverkkoa – 5G apuun

Ruotsissa kokeillaan sähköverkon toiminnan tasapainottamiseen tietokonekeskusten varavoimana olevia sähkövarantoja.  Hankkeessa hyödynnetään Eatonin UPS-as-a-Reserve-tekniikaa ja Fortumin Spring -palvelua.  Samaa virtuaaliakkutekniikkaa kokeillaan myös Ericssonin Kirkkonummen palvelinkeskuksen yhteydessä. Mukaan on tulossa myös 5G-verkon hyödyntäminen.

Ruotsin Svenska kraftnätin ratkaisussa UPS-laitteita käytetään tasapainottamaan sähköjärjestelmän taajuutta esimerkiksi tilanteessa, jossa hetkellinen tehotasapaino muuttuu nopeasti. Vuoden 2018 helmikuussa Fortum liitti jo 0,1 MW UPS-kapasiteettia kantaverkkoyhtiön taajuusohjattuun häiriöreserviin. Reservi aktivoituu automaattisesti ja nopeasti, jos sähköverkon taajuus laskee.

Fortumin Spring-hanke kehittää virtuaaliakkukonseptia, jossa kapasiteettia säädetään joustavasti kantaverkon tasapainon ylläpitämiseksi. Avuksi otetaan tietokonekeskukset, jotka on varustettu sähkönvarmennusjärjestelmillä (UPS). Näissä järjestelmissä on tyypillisesti kapasiteettia, jota voidaan hyödyntää sähköjärjestelmän tasapainottamiseen.

Ratkaisun avulla palvelinkeskustoimijat voivat pitää taajuuden sallituissa rajoissa ja välttää näin koko verkon laajuiset virtakatkokset säätämällä nopeasti hetkellistä virrankulutusta. Ne voivat vähentää tilapäisesti sähkönkysyntäänsä ja jopa palauttaa sähköä verkkoon. Siten ne voivat auttaa energiayhtiöitä tasapainottamaan taajuutta.

Suomessa Fortum ja Ericsson allekirjoittivat vuodenvaihteessa sopimuksen  Ericssonin Kirkkonummen datakeskuksen sähkövarmennusjärjestelmien tuomisesta kysyntäjoustomarkkinoille osana Fortumin kasvavaa virtuaaliakkua. Järjestelmään on liittynyt jo yli tuhat kotitalousasiakasta. Yhteistyön myötä esitellään myös käytännössä Ericssonin 5G-teknologiaa verkkoyhteyksissä.

Kysyntäjoustomarkkinat avautuvat vauhdilla eri puolilla maailmaa. Ruotsissa kantaverkkoyhtiö Svenska kraftnät valitsi Springin virtuaaliakun ensimmäiseen kysyntäjouston tehoreservikokeiluun. Uusin hanke käynnistyy Ruotsissa vuoden 2018 ensimmäisellä vuosineljänneksellä.

LISÄÄ: Eaton (LINKKI) on mukana tukemassa myös ensimmäistä Tukholmassa 13. maaliskuuta 2018 järjestettävää DCD Energy Smart -konferenssia (LINKKI).

Kuva: Ericssonin palvelinkeskus, Fortum