Älypuhelin hallinnoi pian rakennuksia

Digitalisaation seuraava aalto kohdistuu rakennuksiin, uskoo Schneider Electricin liiketoimintajohtaja Tuomas Qvick. Hänen mukaansa rakennusteollisuus ja kiinteistöliiketoiminta ovat jääneet muiden toimialojen jalkoihin digitalisaation ja älyteknologian hyödyntämisessä.

Kun rakennukset siirtyvät teknologian avulla älypuhelimiin, omistajat, käyttäjät ja kiinteistökehittäjä tsaavat aivan uudenlaista lisäarvoa.  

Kiinteistöissä tarvitaan kiinteistönhallintajärjestelmää – samaan tapaan kuin esimerkiksi puhelimen tai tietokoneen käyttöjärjestelmä, jota voi älykkäässä rakennuksessa hallinnoida mobiililaitteella milloin ja mistä tahansa.

”Jos oikein karrikoidaan, kiinteistöissä on kyllä teknologiaa, mutta ei niinkään käyttäjäryhmille tarjottavaa älyä”, Scneider Electricin Tuomas Qvick sanoo.

Käyttäjä voisi hänen visiossa varata älypuhelimella vaikkapa työpäivänsä töihin parhaiten soveltuvan työtilan, sähköauton parkkipaikan tai lounastoimituksen.

Kiinteistönomistaja saa älypuhelimesta myös luettavan analytiikan avulla nopeasti kiinteistöjärjestelmien tilannekuvan, kiinteistöjärjestelmien kuluraportin tai hälytyksen ongelmista.

’’Kiinteistöhallintajärjestelmä voi jonain päivänä olla myös alusta, jonka voi avata turvallisesti kiinteistön ulkopuolisille palvelutuottajille tai sovelluskehittäjille”, Qvick sanoo.

LISÄÄ: Rakennukset siirtyvät älypuhelimiin -artikkeli, Schneider Electric, Mia Heiskanen/Editori Helsinki (LINKKI).