Robottikiihdyttämö hakee 40 kehittäjää

Eurooppalaisille startup- ja pk-yrityksille on syntymässä oma robotiikkakiihdyttämö. Kahdeksan miljoonan euron hankkeessa haetaan uudenlaisia robotiikkaideoita hyödynnettäväksi valmistus-, elintarvike- ja terveysteollisuuteen sekä julkiselle puolelle. VTT toimii kiihdyttämön teknisenä koordinaattorina.

Eurooppalaisen Robot Unionin kiihdytyshankkeen tavoitteena on löytää, tukea ja rahoittaa innovatiivisia robotiikkahankkeita. Niiden kautta halutaan antaa eurooppalaisille yrityksille mahdollisuus astua viimeisimpään robotiikan ja tekoälyn kehitykseen-

Hankkeeseen valitaan 40 yritystä, jotka pääsevät kehittämään valmistus-, elintarvike- ja terveysteollisuuteen sekä julkiseen infrastruktuuriin liittyvää robotiikkaa. VTT toimii hankkeen vetäjänä yhteistyössä kansainvälisen FundingBox-yhteisön kanssa.

”Robot Union  kiihdyttämö tuo huippututkijat ja yrittäjät yhteen vauhdittaakseen robotiikka-alan innovaatioiden syntymistä Euroopassa”, toteaa hankkeen tekninen koordinaattori Ali Muhammad VTT:ltä.

Ohjelma tuo yhteen tutkimuskeskuksia, suuryrityksiä ja innovatiivisia startup- ja pk-yrityksiä. Projektin khdessa avoimessa haussa valitaan 20 startup- ja pk-yritystä, jotka aloittavat 6–12 kuukauden kiihdytysprojektin.

Kiihdyttämöhanke käynnistetään Euroopan komission Horisontti 2020 ohjelman puitteissa. Ohjelmaan valittu yritys saa korkeintaan 223 000 euroa käytettäväksi alkuvaiheen rahoitustarpeisiin. Parhaiten menestyville yrityksille on luvassa miljoonan euron lisäsijoitus, jonka jakavat Chrysalix Venture Capital ja Odense Seed & Venture.

Rahoituksen lisäksi yritykset saavat teknistä tukea Euroopan johtavilta robotiikka-alan tutkimuslaitoksilta, joita ovat Teknologian tutkimuskeskus VTT, Danish Technological Institute DTI, TU Delft, Tecnalia ja PIAP.

Osallistujilla on käytössään myös laaja kansainvälinen verkosto tunnettuja mentoreita kuten Google, Airbnb, Ikea, Yahoo, Prisa ja Microsoft. Lisäksi mukana on valmistus-, elintarvike- ja terveysteollisuuden sekä julkisen infrastruktuurin aloilla toimivia johtavia yrityksiä MADE, Ferrovial Servicios, Arla Foods ja Fenin.

Tulossa on myös messunäkymistä muun muassa Slushissa. Ennen sitä VTT esittelee projektia demojen kautta Tampereella huomenna alkavassa European Robotics Forum 2018 -tapahtumassa. Robot Unionin ensimmäisen hakukierros aukeaa huhtikuussa 2018.

LISÄÄ: Robotunion (LINKKI) ja FundingBox (LINKKI) ja European Robotics Forum Tampereella 13.-15.3.2018 (LINKKI)