Uutta vauhtia suomalaiseen avaruusbisnekseen

Suomalainen avaruusosaaminen kaupallistaminen on tavoitteena Business Finlandin uudessa New Space Economy -ohjelmassa. Avaruuselektroniikan ja -ohjelmistojen lisäksi Suomessa kehitetään entistä enemmän myös uusia avaruustekniikkaa hyödyntäviä sovelluksia.

Uuden valmisteilla olevan avaruusohjelman tavoitteena on hyödyntää avaruusalan kasvun mahdollisuudet ja tuoda suomalaisten osaamista esiin kansainvälisesti. Avaruus ja siihen liittyvän liiketoiminnan osaamisen kysyntä kasvaa globaalisti.

Ohjelma tavoittelee myös osallistuvien yritysten viennin kaksinkertaistamista vuoteen 2020 mennessä sekä vähintään 600 miljoonan euron vuosittaista liikevaihtoa alan palveluissa. Avaruusbisneksen toimijat, roolit ja tekemisen tavat uudistuvat.

Kuva: Iceye

Pienet minisatelliitit sekä erilaiset kuvaus- ja verkkoratkaisut tuovat kokonaan uusia sovelluksia. Business Finlandin uusi New Space Economy -ohjelma on tarkoitettu startup-yrityksille, kasvua hakeville valmistavan teollisuuden yrityksille sekä uutta avaruusdataa hyödyntäville yrityksille.

Avaruusohjelman päälliköksi on nimitetty DI Markus Ranne, joka näkee Suomen avaruusalan pystyvän laajenemaan perinteisen tutkimuksen lisäksi yhä enemmän kaupalliseen toimintaan ja sovelluksiin.

’’Maailmalla avaruus on jo mukana jokapäiväisessä liiketoiminnassa ja helpottamassa arkeamme. Tällainen avaruustoimintamme kehityssuunta on tärkeää Suomen talouden tulevaisuuden kannalta”, Ranne sanoo. Hän on myös työskennellyt useassa Euroopan avaruusjärjestön satelliittiprojektissa.

Uuden avaruusohjelman lisäksi Suomen avaruusbisneksen kasvutavoitetta tukee Euroopan avaruusjärjestö ESA:n kiihdyttämö Otaniemessä. Se tarjoaa palveluitaan viidellekymmenelle kasvua hakevalle innovatiiviselle yritykselle lähtölaukauksen kansainvälisille markkinoille.

LISÄÄ: New Space Economy (LINKKI) ja aiemmat avaruusaiheiset uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuvitusa: Aalto-satelliitti. Kuvaaja Mikko Raskinen / Aalto