Tekoäly auttaa kännykän käytössä

Tekoälyn avulla voidaan helpottaa vapinaa sairastavien, ikäihmisten ja muistisairaiden älypuhelimen käyttöä, arvioidaan Aalto-yliopiston yhdessä japanilaisen Kochin teknillisen yliopiston tutkimuksissa. Käyttöliittymien optimointi tekoälyn avulla voi auttaa monia erityisryhmiä

Käyttöliittymän optimointi tekoälyn avulla voi tutkijoiden helpottaa erityisryhmien puhelimen käyttöä ilman kalliita erikoislaitteita. Suurin osa käyttöliittymistä suunnitellaan keskivertokuluttajalle. Arkisenkin teknologian käyttö voi siksi olla monille vaikeaa tai jopa mahdotonta.

”Yksi ratkaisu ei toimi kaikille; esimerkiksi moni ikäihminen kokee kosketusnäytön käytön hankalaksi”, sanoo Aalto-yliopiston tutkijatohtori Jussi Jokinen, joka yhdessä kollegoidensa ja japanilaisen Kochin teknillisen yliopiston tutkijoiden kanssa on kehittänyt tekoälyä hyödyntävää ratkaisua käyttöliittymien automaattiseen optimointiin.

Esimerkiksi essentiaalisesta vapinasta kärsivälle tarkka sormella tähtääminen on usein mahdotonta, mikä hankaloittaa tavallisen kosketusnäytön käyttöä. Optimoija voi helpottaa näppäilyä esimerkiksi näytön elementtien kokoa kasvattamalla.

Lukihäiriöparametreille säädetyn lukemismallin avulla optimoija voi säätää esimerkiksi ruudulla näkyvän tekstin määrää tai ehdottaa parannuksia, joiden avulla käyttäjä voi varmistaa, että kirjoitettu teksti on oikein.

Dementia heikentää puolestaan sekä ajattelukykyä että muistia ja tekee monen arkisenkin käyttöliittymän käytöstä mahdotonta. Optimoija voi ehdottaa suunnittelua, joka minimoi muistin kuormituksen ja vaatii mahdollisimman vähän aiempaa osaamista ja painottaa usein toistuvia ja tärkeimpiä toimintoja.

LISÄÄ: Tutkimusartikkeli IEEE Pervasive Computing Journal (LINKKI)