Langaton anturi hampaaseen – analysoi syömistä

Ihmiskehoon liitettävät mittausratkaisut saavat yhdysvaltalaisen Tuftsin teknisen yliopiston toteutuksesta aivan uuden ulottuvuuden. Tutkijat ovat kehittäneet hampaaseen kiinnitettävän anturin, joka pystyy langattomasti välittämään tietoa glukoosin, suolan ja alkoholin saannista.

Aiemmin anturointi ruokavalion seuraamiseksi on ollut kömpelöä kokonsa, johdotuksen ja rikkoutumisen vuoksi.  Tuftsin insinöörit etsivät helppokäyttöisempää teknologiaa ja kehittivät anturin, jolla on vain 2 x 2 millin ala ja joka mukautuu ja sitoutuu joustavasti hampaan pintaan.

Anturit koostuvat kolmesta kerroksesta: keskimmäisestä bioresponsiivisesta kerroksesta, joka absorboi ravintoaineita tai muita havaittavia kemikaaleja. Anturin kerrokset muodostavat konformaalisen radiotaajuuskonstruktion, joka koostuu aktiivisesta kerroksesta, joka on kapseloitu kahden käänteisesti suunnatun rengasresonaattorin väliin.

Kun saapuva aalto osuu anturiin, osa siitä tukahtuu ja loput heijastetaan takaisinlähetteellä sen mukaisesti mitä ainetta anturi tunnistaa. Esimerkiksi jos keskuskerros tunnistaa suolaa tai etanolia, sen sähköiset ominaisuudet muuttuvat, jolloin anturi absorboi ja lähettää eri spektrin radiotaajuutta vaihtelevalla intensiteetillä. Näin ravintoaineet ja muut analyytit voidaan havaita ja mitata.

”Olemme laajentaneet yleistä RFID-tekniikkaa tunnistepakettiin, joka voi dynaamisesti lukea ja välittää tietoa ympäristöstään riippumatta siitä, kiinnitetäänkö se hampaan, ihon tai muun pinnan päälle”, kertoo  professori Fiorenzo Omenetto Tufts korkeakoulusta.

LISÄÄ: Nanobitteja.fi (LINKKI) ja Tufts-yliopiston tiedoteuutinen (LINKKI) sekä tiedeartikkeli Advanced Materials -lehdessä (LINKKI)

Kuva: SilkLab/Tufts University