Tavalliseen kuituun 159 terabittiä sekunnissa

Japanilainen  tutkimuskeskus ja kuituvalmistaja Fujikura ovat kehittäneet kolmen etenemismuodon optisen kuidun, joka pystyy laajakaistaiseen tiedonsiirtoon  ulkohalkaisijaltaan tavallisessa kuidussa.
Yhteistyökumppanit ovat tehneet 1045 kilometrisen siirtokokeen, jossa tiedonsiirtonopeus oli 159 terabittiä sekunnissa. 

Viime vuoden aikana julkaistiin useita petabittejä sekunnissa siirtäviä kokeiluja moniytimisissä kuiduissa.

On kuitenkin arvioitu, että suuren kapasiteetin ja pitkän matkan siirto olisi monimuotokuidussa vaikeaa. Monimuotokuiduilla on erilaiset etenemisviiveet eriväristen optisten signaalien välillä, mikä vaikeuttaa niillä suuren datanopeuden ja pitkän matkan siirtoa.

National Institute of Information and Communication Technologyn ja Fujikuran uusin saavutus osoittaa, että tällaisia rajoituksia voidaan voittaa.

159 terabittisekunnin siirtokapasiteetin saavuttamiseksi käytettiin yksittäisen muodon multipleksoinnissa 16-QAM:ia kaikkiaan 348 aallonpituudella ja MIMO-prosessia sekoittuneiden muotosignaalien purkamisen yli 1000 kilometrisen siirron jälkeen.

Kokeilu osoittaa, että ulkohalkaisijaltaan (0,125 mm) tavanomaisia monimuotokuituja voidaan käyttää suurikapasiteettisten optisten runkoverkkojen siirtojärjestelmien rakentamiseen. Ennätystekniikkaa esiteltiin äskettäin pidetyssä OFC 2018 -tapahtumassa.

LISÄÄ: Nanobitteja-sivusto (LINKKI) ja NIST:n tiedote (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock