Build2018: Älykäs pilvi vaatii uusia sovellustyökaluja

Microsoftin esitteli eilen Seattlessa alkaneessa Build 2018 -kehittäjätapahtumassa uusia tekoälyn sovellustyökaluja, joita voidaan hyödyntää Azure-, 365- ja muita pilvialustoilla. Tapahtuma kestää keskiviikkoon. Esitykset ovat katsottavissa netin videolähetteinä.

Tekoälysovellusten kehittäminen on tapahtumassa puhuneen Microsoftin pääjohtaja Satya Nadellan mukaan, tärkeämpää kuin koskaan ennen – teknologia muokkaa elämäämme ja työtämme päivittäin, sekä pilviteknologian että siihen yhteydessä olevien nettilaitteiden avulla.

”Älykkään pilven ja siihen yhteydessä olevien laitteiden aika on nyt”, totesi Nadella. ”Nämä edistysaskeleet tuovat kehittäjille uskomattomia mahdollisuuksia ja samalla vastuun siitä, että teknologiamme on luotettavaa ja hyödyllistä kaikille”, sanoi Nadella.

Samalla se luo myös pelkoja teknologian väärinkäytöstä. Siksi Microsoft on esitellyt viisivuotisen AI for Accessibility -ohjelman, joka tuo toiminnallisten vaikeuksien kanssa eläville ihmisille uusia mahdollisuuksia tekoälyn avulla.

25 miljoonan Yhdysvaltain dollarin suuruinen ohjelma tarjoaa asiantuntemusta ja investointeja sekä myöntää apurahoja erilaisiin hankkeisiin.   Ohjelman innovaatiot integroidaan Microsoftin pilvipalveluihin.

Ohjelmassa hyödynnetään Microsoftin jo käynnissä olevan AI for Earth -hankkeen parhaita käytäntöjä. Samalla yritys hakee lisää kilpailukykyä Amazonin ja Googlen vastaaviin pilvipalveluiden tarjontaan.

Microsoft julkisti tapahtumassa muun muassa Project Kinect for Azuren pilvipalveluunsa, joka tarjoaa uudenlaisiin tilaa ja liikettä hyödyntäviin tekoälyhankkeisiin. Se sisältää anturipaketin, Microsoftin seuraavan sukupolven syvyyskameran ja sisäänrakennetun AI on the Edge-alustaa hyödytävän tietokoneen. Hankkeessa hyödynnetään Kinect-teknologiaa, jota löytyy myös HoloLens-silmikosta.

Tapahtumassa oli esillä myös Microsoftin neuvoverkkoalusta Brainwave, joka on nyt saatavilla ennakkoversio Azuressa ja siihen yhteydessä olevilla laitteilla.

Muita uutuuksia olivat Azure Cognitive puhepalvelu ja päivitykset Bot Frameworkiin ja Cognitive Services -palveluihin.Myös Azure Search ja Cognitive Services -integraatio on saatavissa Microsoftin mukaan ennakkoversiona.

Project Kinect for Azure -hanke tarjoaa joukon antureita, jotka on tehty Microsoftin AI on the Edge -alustaa varten ja sisältävät syvyyskameran ja sisäänrakennetun tietokoneen.

Visual Studio IntelliCode on kehittäjille uusi ominaisuus, joka tehostaa perussovelluskehitystä tekoälyn avulla. Visual Studio Live Share yhteysohjelma on nyt saatavissa myös ennakkoversiona. Tarjolle on tuotu myös Azure-pilven Blockchain Workbench lohkoketjupalvelujen kehittämiseen.

Build-tapahtumassa Microsoft ja Qualcomm Technologies kertoivat myös toteuttavansa yhdessä Azure IoT Edge -alustalle tekoälykehityspaketin konenäkösovellusten toteuttamiseen.

LISÄÄ: Microsoft Build 2018 Seattle 7.-9.5.2018 videoesitykset (LINKKI)

Dronit kiinnostavat

Microsoftin Custom Vision toimii nyt myös Azure Iot Edge -alustalla. Esimerkiksi miehittämättömät lennokit eli dronet ja teolliset laitteet voivat toteuttaa kriittisiä toimenpiteitä jopa silloin, kun ne eivät ole kytkettynä pilveen.

Microsoft lähtee myös yhteistyöhön dronivalmistaja DJI:n kanssa. Yritykset luovat uuden ohjelmistokehityspaketin (SDK) Windows 10 -PC-laitteille.  Samalla DJI on valinnut Azuren ensisijaiseksi pilvipalvelukseen edistämään kaupallisia drone- ja SaaS-ratkaisujaan.