Polttokennosta kaupallinen tuote – 10 miljoonan euron hanke

VTT:n koordinoimassa  EU-hankkeessa ComSosissa (Commercial-scale SOFC systems) toteutetaan 25 kaupallista SOFC-polttokennosovellusta eri puolille maailmaa. Suomesta mukana on VTT:n lisäksi Convion, joka valmistaa kuvan SOFC-polttokennoyksiöitä.

Viisivuotisen polttokennotutkimuskonsortion tavoitteena on tuottaa luotettavasti vähäpäästöistä sähköä ja lämpöä tehokkaammin verrattuna perinteisiin energiantuotantotapoihin. Viisivuotisen hankkeen (2018 – 2023) budjetti on 10,2 miljoonaa euroa, johon EU:n Horizon 2020 -ohjelmarahoitusta tulee  7,4 miljoonaa euroa.

Tulevissa toteutuksissa demonstroidaan polttokennoja aidoissa ympäristöissä, yhteistyössä eurooppalaisten järjestelmäosaajien kanssa. Suomen VTT:n ja Convionin lisäksi mukana ovat Sunfire Saksasta. SOLIDpower ja Politecnico di Torino Italiasta, Energy Matters Hollannista ja HTceramics Sveitsistä.

”Kehitämme hankkeessa eurooppalaista polttokenno-osaamista maailmanluokan kaupallisiksi tuotteiksi. Hanke on osa VTT:n strategiaa, jossa pyritään kääntämään globaalit haasteet, kuten ilmastonmuutos, mahdollisuuksiksi innovaation keinoin”, sanoo hankkeen koordinaattori Jari Kiviaho VTT:ltä.

Kuva: VTT/Jari Kiviaho

SOFC-teknologian potentiaali on merkittävä bio- ja kiertotaloudessa, koska se mahdollistaa biokaasun hyödyntämisen skaalautuvasti ja hyvällä hyötysuhteella.

Teknologiaa voi hyödyntää myös kaikkialla, missä tarvitaan sähköä ja lämpöä, esimerkiksi teollisuudessa, datakeskuksissa, sairaaloissa, hotelleissa, kotitalouksissa ja maataloudessa.

Teknologia soveltuu erityisesti pienen mittakaavan hajautettuun paikallistuotantoon. Lisäksi SOFC-kennotuotannolla voidaan vakauttaa myös sähköverkon vuorokausivaihteluita, kun sitä käytetään aurinko- ja tuulisähkön yhteydessä.

Aloituskuva: Suomalainen Convion tuottaa yli 50 kilowatin teholuokassa toimivia yksiköitä hajautetun sähkön ja lämmön tuotannon tarpeisiin. Omistajiin kuuluu VNT Management ja Wärtsilä. Yhtiö oli vuoteen 2013 asti Wärtsilän SOFC-kehitysyksikkö.

TAUSTAA: SOFC-polttokennot (Solid Oxide Fuel Cell)

  • Kiinteäoksidipolttokennojärjestelmässä (SOFC, Solid Oxide Fuel Cell) energiaa tehdään polttoaineesta ja ilmasta. Polttoaine ja ilmassa oleva happi reagoivat polttokennossa suoraan sähkökemiallisesti synnyttäen sähköä ja lämpöä.
  • Merkittävin etu verrattuna muihin polttokennoteknologioihin on mahdollisuus hyödyntää perinteisiä polttoaineita, kuten maakaasua, dieseliä ja biokaasua, vedyn sijaan. Erityisesti pienissä, alle megawatin tehoisissa laitoksissa polttokennon etu kilpaileviin teknologioihin korostuu.
  • Esimerkiksi suomalaisen Convionin polttokennovoimalat toimivat yli 50 prosentin sähköhyötysuhteella, minkä ansiosta se tuottaa samalla polttoainemäärällä huomattavasti enemmän sähköenergiaa kuin perinteisellä tekniikalla toteutetut voimalat.