Ensimmäinen akkukäyttöinen lentokone Suomeen

Uuden kaksipaikkaisen sähkölentokoneen on tilannut Malmin sähkölentokoneyhdistys ja koneen valmistaa slovenialainen Pipistrel. Akut riittävät runsaan tunnin lentoon. Katso videolta lisää sähkölentokoneesta.

Malmin sähkölentokoneyhdistys ry ja lentokonevalmistaja Pipistrel d.o.o. ovat allekirjoittaneet sopimuksen sähköisen Pipistrel Alpha Electro -sähkömoottorilentokoneen hankinnasta Helsinki-Malmille. Kone saapuu Suomeen kesäkuussa.

Kyseessä on Suomen ja tiettävästi myös Pohjoismaiden lajissaan ensimmäinen sähkömoottorilentokone. Sen avulla on tarkoitus tutkia ja edistää sähköistä lentämistä.

’’Tarkoituksena on tutkia muun muassa akkujen kestoa ja suorituskykyä, lataus-infraa sekä ilmailun ekologisuutta yhdessä eri alojen edelläkävijöiden kanssa”, kertoo Malmin sähkölentokoneyhdistyksen puheenjohtaja Janne Vasama (kuvassa). Hän on tunnettu myös komponenttijakelija Fintronicin toimitusjohtajana.

Sähkölentokone tulee Malmille monipuoliseen käyttöön. Sen ympärille on tavoitteena kehittää laaja-alainen ekosysteemi, johon kuuluu toimijoita useilta eri aloilta, opetuksesta teknologiateollisuuteen. Tulevaisuudessa myös lentokouluille ja kerhoille koulutuskäyttöön

Suomeen tuleva Pipistrel Alpha Electro -sähkölentokone onkin kehitetty erityisesti koulutuskäyttöön.

Akuista riittää virtaa noin tunnin lentoon, minkä lisäksi on puolen tunnin vara-aika.  Sähkön käyttö pudottaa lentokustannuksia merkittävästi, millä on vaikutus myös koulutuksen hintaan.

Sähkölentokoneen uusi tyyppikelpuutus merkitsee myös lentokoulutukseen uutta sisältöä, kuten sähkömoottorioppia. Koneelle haetaan Suomessa ultra-rekisteröinti (ultrakevyet lentokoneet), jolloin sen lentämiseen vaaditaan UPL-lupakirja.

Koneen hinta on noin 150 000 euroa. Hankinnan rahoituksesta vastaa Malmin sähkölentokoneyhdistys yhdessä yksityisten henkilöiden ja verkostoon liittyneiden yritysten ja yhteisöjen kanssa.

LISÄÄ: Malmin sähkölentokoneyhdistyksen sivusto (LINKKI) ja tietopaketti sähköisestä lentämisestä (LINKKI,pdf) sekä video (LINKKI, Youtube)

Kuvat: Pipistrel d.o.o. ja Malmin sähkölentokoneyhdistys.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!