Monipuolisempi IPv6 tuo apua IoT- ja 5G-verkoihin

Uusi internetin IPv6-protokolla on ollut tulossa jo lähes 20 vuoden ajan, mutta vasta nyt sitä tullaan tosissaan tarvitsemaan, kerrotaan tuoreessa Uusiteknologia-lehden artikkelissa. Nykyiset IPv4-osoitteet loppuvat ja IoT-maailma kolkuttaa jo ovella miljoonine IP-laitteineen.

Internetissä on kiinni noin kaksi kertaa enemmän laitteita, kuin mitä nykyisen IPv4-protokollan osoiteavaruus tukee, ja laitteiden määrän ennustetaan kaksinkertaistuvan lähivuosina.

Laajempi artikkeli on julkaistu 9.5 ilmestyneessä Uusiteknologia-lehdessä. Voit lukea lehden veloituksetta nettiselaimellasi. (LINKKI)

Uusi pitkään tulollaan oleva IPv6 lupaa ratkaista osoitepulan, mutta se on vain yksi pieni asia isossa kokonaisuudessa. IPv6-protokolla on esimerkiksi välttämätön, jotta 5G-verkkon ja IoT:n tarjoamat uudet mahdollisuudet saadaan käyttäjille.

Kolme vuotta sitten operaattorit eivät tarjonneet IPv6-tukea laajasti tavallisiin liittymiin. Tilanne kuitenkin parani, kun vuonna 2015 Elisa ja DNA kertoivat alkavansa tukemaan IPv6-protokollaa liittymissään. Myös TeliaSonera vastasi tähän haasteeseen tarjoamalla myös oman ratkaisunsa IPv6:n saamiseksi liittymiin.

Nykyisin Viestintävirasto on antanut jo suosituksen operaattoreille, jotta ne aloittaisivat IPv6-yhteyksien   tarjoamisen oletusarvoisesti kaikille kuluttajille suunnatuissa liittymissä.

Suomessa IPv6-liikenteen määrä on kasvanut huomattavasti parin viime vuoden aikana. Hyvä esimerkki on DNA, joka on ollut IPv6:n tienraivaajan asemassa Suomessa. Kesäkuussa 2015 DNA otti IPv6:n käyttöön sekä matkaviestin- että kaapeliverkossa. Vuoden   2017 lopussa DNA:n matkaviestinverkossa saavutettiin miljoonan yhtäaikaisen IPv6-käyttäjän määrä.

Kuinka IPv6 otetaan käyttöön ja millaista ohjelmistotukea uuden protokollaan on tarjolla esimerkiksi sulautetuissa järjestelmissä, Windows- tai Linux-käyttöjärjestelmissä. Lisää voit lukea Uusiteknologia-lehden laajasta artikkelista, joka on luettavissa ilmaiseksi netissä sähköisenä näköislehtenä.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!