Aalto kehittämään yhteistyössä 5G-/6G-tietoturvaa

Aalto-yliopisto ja Xidian yliopisto ovat sopineet viisivuotisesta yhteistyöstä 5G-verkkojen seuraavan version sekä tulevan 6G-tekniikan ja verkkojen tietoturvan kehittämisessä. Yliopistot perustavat tutkimukselle myös yhteislaboratorion.

Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitos ja kiinalainen Xidian yliopiston School of Cyber Engineering ovat tehneet jo vuosien ajan tiiviisti yhteistyötä.

Laitoksella työskentelee Suomen Akatemian rahoittamana Research Fellow, professori Zheng Yan, jolla on noin 30 hengen tutkimusryhmä Xidian yliopistossa ja pienempi ryhmä Aallossa. Professori Yan on erikoistunut maine- ja luottamusjärjestelmiin sekä kryptologisiin sovelluksiin.

Yhteislaboratorion tavoitteiksi on määritelty yhteiset kansainvälisesti vertaisarvioidut korkean tason julkaisut, tutkijavierailut ja yhteisten projektien hankkiminen ja toteuttaminen. Tarkoitus on hyödyntää myös Aallon kehittämää avoimen lähdekoodin AaltoCore-ohjelmistoa ja laajentaa käyttäjäyhteisöä.

”Tulevaisuuden langattomien järjestelmien kokeellisessa tutkimuksessa avoin lähdekoodi on tärkeä työväline, koska tutkijat voivat sitä muokata lisäämällä uusia verkkoalgoritmeja ja rajapintoja tutkimustarpeen mukaan”, sanoo tietoverkkotekniikan professori Raimo Kantola.

Aallon lisäksi ohjelmistoa hyödyntävät Helsingin yliopisto, VTT ja Jyväskylän yliopisto. Tutkimusta on rahoittanut Business Finlandin Tekes.

Lisää: Uusiteknologia.fi:ssä 6G-aiheisia uutisia (LINKKI)

Kuvituskuva: Shutterstock

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!