Suomen teollisuus innostui tekoälystä

Tekoäly kiinnostaa suomalaisia teollisuusyrityksiä. Siitä kertoo myös, tutkimusyhteisö Dimeccin Lifex-ohjelma, joka laajenee Midas-tekoälyprojektilla kolminkertaiseksi  Mukana ovat muun muassa Glaston, Novatron, Nokia Technologies, Epec ja Tampereen teknillinen yliopisto.

Tekoälyn soveltaminen Suomen teollisuudessa on lisääntymässä merkittävästi. Tekoälyllä saadaan muun muassa Glastonin lasinjalostuskoneisiin ja Novatronin työkoneiden mittaus- ja ohjausjärjestelmiin uusia ominaisuuksia ja tehokkuutta.

Lasinvalmistaja Glastonin tutkimusaihe keskittyy karkaisukoneen koneälyyn. Sillä tähdätään kohti täysin automatisoitua karkaisu-uunia.

Dimeccin Lifex-ohjelmaan osallistuu jo 14 yritystä ja neljä tutkimuslaitosta. Ohjelman budjetti on 10 miljoonaa euroa ja julkinen rahoitus tulee Business Finlandilta.

”Kun tekoälyä sovelletaan sellaiseen, missä Suomen teollisuus on jo maailman huipulla, kansantalous hyötyy huomattavasti varmemmin kuin jos vain pohditaan, mitä uutta tekoälyllä voisi tehdä”, toteaa Lifex-ohjelman päällikkö tekniikan tohtori Arto Peltomaa.

”Värinänvaimennuksessa esimerkiksi Vibrol on päässyt historiansa parhaaseen tasoon. Uusilla projekteillamme etenemme vääjäämättä kohti autonomisten koneiden ja tuotantojärjestelmien aikaa”, kertoo Peltomaa.

Toinen esimerkki on Glaston, jonka tutkimuksen kärjessä ovat digitaaliset ja IoT-pohjaisten tuotteiden kehittäminen, kuten esimerkiksi analytiikan hyödyntäminen, automaatioasteen nostaminen, jatkuvan seurannan kehittäminen sekä ennakoiva huolto.

Toimialansa edelläkävijänä Glaston toi ensimmäisenä lasinjalostusmarkkinoille palvelun, joka mahdollistaa asiakkaille reaaliaikaisen tuotannon seurannan.

Kaksi vuotta sitten aloitetun Dimeccin Lifex-ohjelman erikoispiirre on avoimuus ja ohjelma-ajan avonaisuus. Ohjelmaan voidaan liittää uusia projekteja ja nyt käynnistettyihin projektihinkin voi päästä mukaan, mikäli riittävä teollinen kiinnostus johonkin teemaan löytyy.

”Vähemmän suunnittelua ja enemmän tekemistä, sillä tavalla maailmaa muutetaan”, kuvaa toimintamallia tutkimusyhteisö Dimeccin toimitusjohtaja Harri Kulmala.

Kuvituskuva: Nokia

Päivitetty 5..6.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/