Suomi tutkimaan robottiliikennettä – uusi allianssi

Uuden autonomisen liikenteen ja logistiikan tutkimusallianssin päämääränä on vauhdittaa meri- ja maaliikenteen, ilmailun sekä työkoneautomaation kehitystä Suomessa. Mukana on VTT:n lisäksi suomalaisia yliopistoja ja ammattikorkeakouluja.

Autonomisten järjestelmien tutkimusallianssin (Research Alliance for Autonomous Systems, RAAS) tähtäimessä on osaltaan kehittää Suomesta yksi johtava autonomisten ratkaisujen ja palvelujen tutkimus- ja kehitysympäristö, joka houkuttelelisi myös maahan ulkomaisia investointeja.

Eriasteiseen autonomiaan tähtäävien ratkaisujen liiketoimintamahdollisuudet on tunnistettu esimerkiksi meriteollisuudessa, muun muassa One Sea ‑liiketoimintaekosysteemin ajamana.

”Yhteistyö ja ristiin oppiminen eri alojen välillä on erittäin tärkeää autonomisen liikenteen kehityksessä”, toteaa Rolls-Roycen Sauli Eloranta, yksi autonomisen meriliikenteen johtohahmoista.

Suomessa on tutkittu ja kehitetty muun muassa kaivoksissa, satamissa ja metsissä liikkuvien työkoneiden autonomisia ratkaisuja. Lisäksi kotimainen ajoneuvoteollisuus ja liikennepalveluyritykset ovat aktivoituneet autonomisten ratkaisujen osalta.

Suomalaiset tutkimusorganisaatiot ovat usean vuosikymmenen ajan kehittäneet järjestelmällisesti korkean automaatioasteen ratkaisuja ja omaa osaamistaan kotimaisissa ja kansainvälisissä tutkimushankkeissa.

”Autonomiset järjestelmät ovat yksi kansallisista vahvuuksistamme vientiteollisuuden digitalisaatiossa ja innovaatiotoiminnassa. Kansainvälinen kilpailu on kuitenkin kovaa. RAAS-allianssi tuo synergiaa eri sovellus- ja teknologia-alueiden välille”, toteaa VTT:n tutkimusjohtaja Kalle Kantola.

Allianssi tarjoaa yrityksille yhden luukun periaatteella toimivan pääsyn maailmanluokan tieteellisen tiedon ja osaamisen äärelle autonomisten liikenne- ja logistiikkaratkaisujen alueella. Organisoituminen tapahtuu kymmenen tutkimuksen teemaryhmän kautta, jotka keskittyvät esimerkiksi autonomisten järjestelmien etiikkaan, sääntelyyn, liiketoimintaan, tekoälyyn ja operointitasoon.

RAAS-tutkimusallianssissa ovat mukana VTT, Aalto-yliopisto, Tampereen teknillinen yliopisto sekä lisäksi Helsingin yliopisto, Jyväskylän yliopisto, Oulun ammattikorkeakoulu, Oulun yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, Turun yliopisto, Yrkeshögskolan Novia ja Åbo Akademi.

Lisää: RAAS-allianssi (LINKKI)

Kuvat: Rolls-Royce ja VTT

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/