Automatica2018-messuille vahvempi kuljetusrobotti ja yhteistyörobotti

Liikkuvia yhteistyörobotteja valmistava tanskalainen Mobile Industrial Robots (MiR) esittelee tänään alkaneilla Münchenin Automatica-messuilla kookkaamman ja vahvemman version MiR500-robotistaan. Saman omistajan Universal Robotis esittelee messuilla uutta yhteistyörobottisarjaansa.

Liikkuva yhteistyörobotti on suunniteltu täyttämään arvostetun TÜV-sertifikaatin edellyttämät korkeat turvallisuusstandardit. Teknologia on periaatteessa yhtenevä MiR100- ja MiR200-mallien kanssa. Erona on koko, nostovoima ja käyttömahdollisuudet.Uutuus nostaa 500 kilon painoisen esineen ja liikkuu 7,2 kilometrin tuntinopeudella.

Uutuus sopii joustavien, sekä kevyeen että raskaaseen kuljetukseen. Kuten muutkin MiR:in robotit, MiR500 ohjautuu valmistajan mukaan turvallisesti ihmisten ja esteiden ohi.  Siihen voidaan asentaa esimerkiksi kuormalavan nostaja, kuljetushihna tai robottikäsivarsi.

MiR500 näkee esteet 360-asteisesti. Siten se kykenee navigoimaan autonomisesti ja löytämään valmistajan mukaan itse kaikkein tehokkaimman reitin päämääränsä – jopa dynaamisissa ympäristöissä, joissa liikkuu ihmisiä ja ajoneuvoja.

”Olemme lisäksi soveltaneet siihen aiempien MiR100:n ja MiR200:n periaatteita, joten joustavuus ja käyttäjäystävällisyys ovat olleet suunnittelun keskiössä. Tämä tarkoittaa sitä, että MiR500:n ohjelmointiin ei tarvita aikaisempaa kokemusta’’, sanoo Mobile Industrial Robotsin toimitusjohtaja Thomas Visti (kuvassa).

MiR500:n koko vastaa EUR-lavan standardikokoa, ja MiR arvioi, että suurinta osaa myydyistä MiR500-roboteista käytetään kuormalavojen siirtämiseen teollisuuslaitoksissa ja varastoissa.

Uusi yhteistyörobottien sarja

Yritysryhmän toinen uutuus oli Universal Robotsin e-Series-sarjan yhteistyörobotit. Ne tarjoavat sisäänrakennetun voima/vääntömomenttianturin, uuden kannettavan ohjauslaitteen ja sen parannetun ohjelmointivuon sekä uusia turvallisuustoimintoja. Samalla ne täyttävät kaikkein viimeisimpien ISO-standardien vaatimukset.

Uusi voima/vääntövoimaanturi antaa tanskalaisvalmistajan mukaan  e-Series-roboteille käyttösovellusten alati laajenevan kirjon edellyttämät ominaisuudet, kuten ylivoimaisen tarkkuuden ja täsmällisen herkkyyden. 

Valmistaja lupaa, että uusi robotti on pakkauksestaan ostettuna, asennettu ja ohjelmoitu ensimmäiseen tehtäväänsä vain tunnissa. Rannenivelellä varustettu viestintärajapinta yksinkertaistaa ja nopeuttaa tuotantolinjaan integroitumista.

Huoltotöiden näkökulmasta on merkittävää, että kaikki nivelet ovat vaihdettavissa 2-6 minuutissa. Uudelleen suunniteltu kosketusnäyttö vähentää puolestaan kognitiivista kuormaa ja jouduttaa ohjelmiston kehittämistä.

Uutuudessa on 17 turvallisuustoimintoa, yksilöllisesti säädettävissä oleva pysäytysaika ja -etäisyys mukaan luettuina. Kaikilla toiminnoilla on TÜV Nordin sertifikaatti, joten ne täyttävät ihmisen ja robottien välisen esteettömän yhteistyön koneturvallisuusstandardien EN ISO 13849-1 ja EN ISO 10218-1 (Cat. 3PLd) vaatimukset.

TAUSTAA: Teradyne osti MiR:n – aiemmin Universal Robotsin

Amerikkalainen automatisoitujen testauslaitteistojen valmistaja Teradyne osti aivan äskettäin MiR:in. Kolme vuotta sitten Teradyne osti myös tanskalaisen Universal Robotsin. MiR aikoo kuluvan vuoden aikana laajentavan työvoimaansa 65 henkilöstä 120 henkilöön.

Useat monikansalliset yritykset, kuten Honeywell, Kamstrup, Airbus, Hitachi ja Flex käyttävät MiR:in robotteja. Yrityksen perusti vuonna 2013 robottien kehittäjä Niels Jul Jacobsen, joka on tanskalaisen robottiklusterin avainhenkilö.

MiR:n liikevaihto kolminkertaistui 77,5 miljoonaan Tanskan kruunuun (noin 10,4 miljoonaa euroa) vuodesta 2016 vuoteen 2017  ja kuluvan vuoden liikevaihdon arvioidaan edelleen kaksinkertaistuvan.

Kuvat: MiR

Päivitetty 19.6.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/