Oulussa tarvitaan runsaasti uusia koodareita ja rf-osaajia

Oulun seutu on päässyt uuteen kasvuun. Uuden selvityksen perusteella oululaisyritykset tarvitsevat parin vuoden sisään lähes kaksi tuhatta ohjelmisto- ja laitepuolen rf-hw-mekaniikkaosaajaa. Alueelle on siirtynyt runsaasti kansainvälisiä uuden teknologian yrityksiä ja aloitettu satoja startup-yrityksiä.

Oulun kauppakamarin selvityksen mukaan Oulun seudulla rekrytoitiin vuonna 2017 noin 1100 henkeä ICT-alalle. Kuluvana vuonna määrän arvio on sama ja kahden seuraavan vuoden aikana 1800 uutta tehtävää. Se vastaa noin 12 prosenttia Oulun alueen ICT-yritysten henkilöstöstä.

Rekrytointitarpeesta (1800) noin 60 prosenttia on ohjelmistoalan osaajia ja 20 prosenttia HW-RF-mekaniikka-alan osaajia. Myynti- ja markkinointiosaajien tarve on noin kuusi prosenttia. Projektipäälliköiden tai vastaavien ammattinimikkeiden rekrytointitarve on noin neljä prosenttia.

Oulun kauppakamarin selvityksen tulokset kertovat voimakkaasta osaajatarpeesta, jonka ovat luoneet alueen vahva ICT-yrityskanta ja Oulun. seudulle etabloituneet kansainväliset yritykset. Viiden vuoden aikana alueelle on osittain Nokian henkilöstömuutosten vaikutuksesta perustettu yli 500 korkean teknologian startup-yritystä.

Osaajatarpeeseen pyritään vastaamaan koulutuksella. Oulun yliopistolla on ICT-alalla noin 200 opiskelijan sisäänotto vuosittain. Sen lisäksi käynnissä on kertaluontoinen samansuuruinen muuntokoulutus. Myös Oulun ammattikorkeakoulu ottaa vuosittain 210 opiskelijaa, joista 40 englanninkieliseen koulutukseen.

’’Parina viime vuotena ICT-valmistuneita on ollut noin 150, joista ohjelmistoalalle noin 130 ja HW-RF-mekaniikka-alalle vuosittain viidestä kymmeneen, kertoo Oulun ammattikorkeakoulun rehtori Jouko Paaso.

Oulun kauppakamari on vetovastuussa selvityshankkeessa, jossa selvitetään alueen yritysten ICT osaaja- ja osaamistarpeita vuosille 2018 – 2022.

Bittium esimerkkinä

Uuden teknologian soveltaja Bittium saa tänä vuonna Oulun kauppakamarin vetovoima-palkinnon. Yritys myös palkkaa lisää väkeä koko ajan.

”Olemme rekrytoineet tänä vuonna jo kymmeniä uusia osaajia joukkoomme ja haluamme jatkossakin tarjota työpaikkoja ihmisille, joiden intohimona on teknologia ja uudet innovaatiot,  sanoo Bittiumin toimitusjohtaja Hannu Huttunen.

Bittium on Oulun kauppakamarin viestintävaliokunnan puheenjohtaja Mika Lähteenmäen mukaan  loistava esimerkki siitä, että yritys on onnistunut muuttamaan strategiaansa ja on muuttunut alihankkijayrityksestä tuotetaloksi.

”Yritys on merkittävä työllistäjä Oulun kauppakamarin toimialueella – Kajaanissa ja Oulussa”, toteaa valinnan perusteista Lähteenmäki.

Bittium on erikoistunut  viestintä- ja liitettävyysratkaisujen kehittämiseen käyttäen uusimpia teknologioita ja 30 vuoden aikana kertynyttä syvällistä radioteknologian osaamistaan.

Vetovoima-palkinto on myönnetty ensimmäisen kerran 1998, joten se täytti 20 vuotta. Palkinto luovutettiin Oulun kauppakamarin 100-vuotisjuhlagaalassa torstai-iltana.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/