Uusia antureita ja robottitarttujia

Yhteistyörobotit saavat uusia käyttöalueita OnRobotin anturi- ja tarttujatuotteista. Tarjolla on kuvan OptoForce-anturin lisäksi esimerkiksii Gecko Gripper -tarttuja, joka tuo uudenlaisen lähestymistavan robottitarttujiin.

Tanskalainen OnRobot vahvistui äskettäin OptoForce- ja Perception-yrityksien kautta. Nyt yritys esittelee automatica 2018 -messuilla ensimmäiset yritysfuusion jälkeiset tuotteensa.

Helposti kiinnitettävään HEX-rakenteeseen perustuvien voima/vääntövoima-antureiden OptoForce-tuotevalikoima päivittyi.  Asennus sujuu nyt jopa 30 prosenttia nopeammin osittain sen ansiosta, että ylikuormitussuoja on rakennettu itse anturiin.

Robottikättä asennettaessa kuormitussuojaa ei enää tarvitse poistaa ja asentaa erikseen. Anturin painoa voidaan lisäksi vähentää 20 prosentilla. Uudet, parannetut tiivisteet suojelevat “HEX”-tuotteita pölyltä ja vedeltä aiempaa paremmin.

Toinen uutuus on Gecko Gripper -tarttuja, joka on kehitetty alkuaan liitetty Perception Roboticsissa.  Malli on saanut inspiraationsa luonnosta, ja siinä on samanlainen tarrautuva tarttumisjärjestelmä kuin gekkoliskon jalassa.

Tarttujassa miljoonat mikrokuidut tarttuvat työkappaleen pintaan luoden vahvan van der Waalsin voiman. Gecko Gripperiä luodessaan OnRobot lisensioi ja kehitti markkinakypsäksi alun perin yhdysvaltalaisen NASA:n zuihkukonelaboratoriossa (JPL) kehitettyyn teknologiaan.

Ratkaisu tekee tarpeettomiksi imutarttujat ja suurten, litteiden esineiden käsittelyssä käytetyt paineilmajärjestelmät. Toisin kuin imutarttujat, Gecko Gripper voi ongelmitta käsitellä myös rei’itettyjä tai huokoisia työkappaleita, kuten painettuja piirilevyjä.

Tarttuja on yhteensopiva Universal Robotsin ja Kawasakin robottikäsivarsien kanssa. Korkean innovaatioasteensa ansiosta järjestelmämme on nimetty yhdeksi tämän vuoden arvostetun IERA-palkinnon kolmesta finalistista. Tämä tunnettu robotiikkapalkinto myönnetään Automatica-messuilla.

Polyskin Tactile Gripper -tarttujassa on keskitytty tarttumisherkkyyteen: Käsivarren molemmat sormet voidaan linjata yksilöllisesti, ja sormien päissä on sisäänrakennetut kosketusanturit. Siten tarttuja voi täsmällisesti mitata työkappaleiden pinnan luonteen ja sopeuttaa tarttumisprosessinsa siihen.

Tarttujan ominaisuudet ovat parannus, varsinkin työkohteiden ollessa kosketukselle herkkiä tai epäsäännöllisen muotoisia. Polyskin Tactile Gripper on sekin yhteensopiva Universal Robotsin ja Kawasakin kanssa.

OnRobot esittelee markkinoille RG2-FT-robotin sisäänrakennetut voima/vääntövoima-anturit sekä läheisyysanturit, jotka lisäksi havaitsevat kohteiden ominaisuudet tarkasti. Tarttuja pystyy havaitsemaan valmistajan mukaan kappaleiden putoamisvaaran jo ennen tapahtumaa. Tämä tarttujamalli soveltuu tarkkuutta vaativaan kokoonpanoon, ja se on yhteensopiva Universal Robotsin ja KUKA:n keveiden robottien kanssa.

Odensessa Tanskassa toimiva OnRobot tarjoaa pääasiallisesti yhteistyörobottien (cobots) tarttujateknologian (EOAT) ohjelmistoja ja laitteistoja. Yrityksen perustuvat Bilge Jacob Christiansen ja Ebbe Overgaard Fuglsang perustivat vuonna 2015.

Lisää: OnRobot (LINKKI) ja jakelijat Suomessa (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/