5G-yhteys suomalaiseen robottiautoon

VTT ja Nokia ovat rakentaneet nopeat 5G-yhteydet suomalaiseen robottiauto Marttiin, jonka ansiosta auto voi havaita yhä kauempana olevat kohteet ajoympäristössään ja lähettää omia havaintojaan tiedoksi muille autoille.

Uuden 5G-tekniikan kautta VTT:n kokeiluauto ottaa askeleen kohti turvallisempaa ajamista. Myös tielläliikkujien liikenneturvallisuus paranee.

VTT koordinoi parhaillaan menossa olevaa 5G-Safe-projektia, jossa pilotoitavia uusia ratkaisuja viimeistellään jo saatujen kokemusten ja tulosten pohjalta. Projektissa analysoidaan 5G-teknologian rajoitteita ja ideoidaan uusia mahdollisuuksia.

”Robottiauto Martissa on hankkeessa testattu Nokian 5G-radiolinkkiä, jonka välityksellä ajoneuvo lähettää havaintojaan nopean 5G-linkin yli palvelimelle prosessoitavaksi”, kertoo robottiautotiimin Matti Kutila.

Saadun datan pohjalta voidaan tarkastella Kutilan mukaan myös teiden kuntoa ja vallitsevia olosuhteita sekä muuttaa auton käyttäytymistä niiden pohjalta.

”Nyt rakennettu 5G-yhteys on merkittävä edistysaskel kohti tulevaisuuden ajoneuvopalvelujen kehitystä ja testausta 5G-laitteilla, joita odotetaan kaupallisesti saataville vuoden 2019 kuluessa”, korostaa 5G-Safe-hankkeen projektipäällikkö Tiia Ojanperä.

5G-teknologiaan perustuvat kokeiltavat palvelut liittyvät tiesääpalveluihin, teiden kunnossapitoon, automaattiajamiseen ja ajoneuvojen väliseen nopeaan 3D-näkymien välittämiseen.

Robottiauton käyttämän 5G-testiverkon avulla yritykset ja muut kumppanit voivat laajemminkin kehittää entistä vaativampia uusia sovelluksia ja palveluita.

Lisää: Uusiteknologia.fi:n robottiautouutisia (LINKKI) ja 5G-uutisia (LINKKI) sekä VTT:n Martti-5G-video (LINKKI, Youtube).

Kuva: VTT

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – vain kerran kuukaudessa (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!