EU-rahaa robottibussilinjan pilotoimiseen

Euroopan unioni tukee 5,5 miljoonalla eurolla robottibussilinjan kokonaisratkaisun kehittämistä ja pilotointia.  Horizon 2020-ohjelmaan kuuluva FABULOS (Future Automated Bus Urban Level Operation Systems) -hanke kilpailuttaa ratkaisujen tarjoajat lokakuun loppuun mennessä.

EU-hankkeen tavoitteena on kehittää ja pilotoida kokonaisratkaisu linja-autolinjalle, jossa liikennöivät itseohjautuvat bussit.  Kansainvälisessä tarjouskilpailussa haetaan linja-autojen lisäksi niiden liikennöintiä hallinnoivaa järjestelmää.  Tarjouskilpailu on avoinna 31.10.2018 asti.

Itseohjautuvia linja-autoja on jo testattu jo monessa maassa, mutta vielä ei ole kehitetty järjestelmää, joka hallinnoisi useaa itseohjautuvaa linja-autoa systemaattisella tavalla. Suomessa aktiivisinta testaaminen on ollut Metropolia-ammattikorkeakoulun Sohjoa-projektissa.

Hankkeen kuusi partnerikaupunkia hankkivat yhdessä tutkimus- ja kehitystyötä, joka mahdollistaa itseohjautuvien linja-autojen liittämisen osaksi kaupunkien julkista liikennettä. Hanketta koordinoi Forum Virium Helsinki.

Suomen lisäksi partnereita on Alankomaista, Kreikasta, Norjasta, Portugalista ja Virosta.

Kilpailutukseen voivat Forum Viriumin mukaan osallistua kaikki yritykset ja organisaatiot, mutta niiden pitää sitoutua tekemään vähintään 50 prosenttia tarvittavasta tutkimus- ja kehitystyöstä Euroopan Unionin jäsen- ja liitännäisvaltioiden alueella.

Projektin loppuvaiheessa kesällä 2020 on tarkoitus testata parhaita prototyyppejä osana normaalia kaupunkiliikennettä Virossa, Suomessa, Kreikassa, Alankomaissa, Norjassa ja Portugalissa.

Lisää: EU:n Fabulos-hanke (LINKKI) ja aiemmat Uusiteknologia.fi:n robottibussi-uutiset (LINKKI).

Kuvituskuva: Ranskalaisvalmisteinen robottiauto WEpod. Pienbussia on testattu laajalti Helsingissä ja Tampereella Sohjoa-projektissa.