Suomesta eettisen tekoälyn kärkimaa?

Algoritmilla ja sen tekijällä on paljon valtaa ja vastuuta. Voi syntyy valtatyhjiö, jos tekoäly ja siihen liittyvät eettiset valinnat jäävät vain tekniikan ihmisten harteille. Näitä mietitään huomenna Helsingissä järjestettävässä Dare to Learn – oppimistapahtumassa. Takana ovat Akavan Erityisalat ja Tekniikan akateemiset TEK.

Tekoäly on Suomelle mahdollisuus, jonka käytön etiikkaan tulee kiinnittää paljon enemmän huomiota kuin toistaiseksi on tehty. Suomi pystyisi näyttämään tässä suuntaa.

Kuva: Markus Sommers

Tekoälyä tutkitaan muun muassa Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulussa, jossa esimerkiksi älykkään robotiikan ryhmä tutkii robotiikkaa, tietokonenäköä sekä koneoppimista.

’’Päättäjät ja asiantuntijat tarvitsevat kuitenkin nyt runsaasti lisää osaamista, jotta he voivat tehdä pitkäkantoisesti eettisiä päätöksiä tekoälystä, sanovat toiminnanjohtajat Jari Jokinen Tekniikan akateemiset TEKistä ja Salla Luomanmäki Akavan Erityisaloista.

’’Suomella on kaikki edellytykset eettisen tekoälyn kärkimaaksi, sillä maamme on kilpailukykyinen paitsi algoritmiteknologiassa myös ihmisoikeuksissa, hallinnon korruptoimattomuudessa, demokratian toimivuudessa, yritysetiikassa ja koulutuksessa. Näiden pitää olla kunnossa, jotta tekoälyn voimaa ei käytetä kansalaisia syrjivästi, Tekniikan Akateemisten Jokinen korostaa.

Nyt tarvitaan hänen ja Akavan Salla Luomanmäen mukaan, teknologista, humanistista ja yhteiskunnallista ymmärrystä. Jotta tekoälyn hyödyntäminen etenee eettisesti kestävällä tiellä, tarvitsemme teknologisen, humanistisen ja yhteiskunnallisen ymmärryksen yhdistämistä.

’’Muualla maailmassa osataan hyödyntää monipuolisemmin esimerkiksi humanistien kulttuurista ja inhimilliseen vuorovaikutukseen liittyvää osaamista’’, toiminnanjohtajat sanovat.

Huomisen AI is here – do we need human learning? -työpajan alustaa tekoälyn kehittäjä, tutkija ja yrittäjä Harri Ketamo HeadAI Oy:stä.

Kuvat: Markus Sommers

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!