Lähes puolet paristoista ja akuista kiertoon

Viime vuonna käytettyjä paristoja ja akkuja kerättiin Suomessa ennätysmäärä, yhteensä 1 420 000 kiloa, kun vuonna 2010 keräysmäärä oli 867 000 kiloa. Keräysaste on noussut samassa ajassa 33 prosentista 47 prosenttiin, kertoo kierrätyksestä vastaava Recser.

Akkujen ja paristojen keräyspisteet saapuivat kauppoihin 2008 voimaantulleen tuottajavastuun siivittämä. Keräysverkoston järjestävät yhdessä yli 600 paristojen ja akkujen tuottajaa eli maahantuovaa yritystä.

’’Kotona lojuvat akut kannattaa kiikuttaa kauppaan, jotta niiden arvokkaat materiaalit voidaan hyödyntää. Yhä useampi laite toimii akulla, joten tarve on koko ajan suurempi’’, Paristokierrätystä hoitavan Recser Oy:n toimitusjohtaja Helena Castrén kannustaa.

Materiaalikierrätys kehittynyt huimasti myös kymmenessä vuodessa. Kaikki keräyspisteille tuodut paristot ja akut viedään käsiteltäväksi Nivalaan Akkuserin laitokselle.

Käytetyt paristot ja pienet akut voi kierrättää kaikissa niitä myyvissä liikkeissä. Oikosulkujen ehkäisemiseksi virtanavat tulee teipata piiloon.

Paristojen ja akkujen materiaaleista tyypistä riippuen 50–90 prosenttia kierrätetään uusiomateriaaleiksi. Ainoastaan litiumparistot, joita käytetään muun muassa palohälyttymissä, hyödynnetään energiana.

’’Nykyisin saamme murskausprosessista syntyvän hienon, arvokkaan pölynkin kerättyä talteen ja materiaalit entistä puhtaampina eteenpäin’’, Akkuser Oy:n toimitusjohtaja Tommi Karjalainen sanoo.

Erityisesti kännyköissä ja tietokoneissa käytettyjen litiumakkujen kierrätys on kehittynyt Suomessa merkittävästi. Niiden sisältämä harvinainen koboltti jalostetaan puhtaaksi raaka-aineeksi Kokkolassa.

Paristokierrätystä Suomessa organisoi tuottajayhteisö Recser Oy, joka edustaa yli 600:a paristojen ja akkujen tuottajaa. Paristo- ja akkutuottajien vuonna 2008 perustama Recser on voittoa tavoittelematon organisaatio, jonka tehtävänä on huolehtia kannettavien paristojen ja akkujen erilliskeräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä ja kierrätyksen edistämisestä Suomessa.

Kuva: Akkuserin paristojen käsittelylinjasto Nivalassa.