5G-taajuuksien huutokauppa alkaa

Viestintävirasto käynnistää tänään huutokaupan 5G-verkkojen 3410-3800 megahertsin taajuuksista (niin sanottu 3,5 gigahertsin taajuusalue). Huutokaupattavia verkkotoimilupia on kolme.

Huutokauppa on ns. SMRA-mallin (simultaneous multiround auction) mukainen, eli kaikki 3410-3800 MHz taajuusalueen taajuuskaistat huutokaupataan samanaikaisesti. Huutokauppa käydään sähköisesti internetin välityksellä.

Ensimmäisiä 5G-kännyköitä odotetaan jo ensi vuoden alkupuolella. Kuva: Shutterstock

Taajuuksien lähtöhinta on huudettavasta taajuuskaistasta ja sen ominaisuuksista riippuen 21 tai 23 miljoonaa euroa. Huutokauppaan osallistuvien tiedot eivät ole julkisia. Liikenne- ja viestintäministeriö julkistaa voittajat ja voittaneet tarjoukset huutokaupan päätyttyä.

Huutokauppa liittyy valmisteilla olevaan liikenne- ja viestintäministeriön strategiaan, jonka eräänä tavoitteena on, että Suomi voisi toimia kansainvälisesti vertailtuna yhtenä edelläkävijöistä 5G-verkkojen testaamisessa, kehittymisessä ja käyttöönotossa.

Suomi myöntää 5G-verkkojen rakentamisen mahdollistavat toimiluvat 3,5 gigahertsin taajuusalueelle yhtenä ensimmäisistä maista Euroopassa.

Huutokaupattava taajuusalue 3410 – 3800 MHz on jaettu huutokaupassa kolmeen 130 megahertsin suuruiseen taajuuskaistaan, jotka ovat 3410 – 3540 MHz (A), 3540 – 3670 MHz (B) ja 3670 – 3800 MHz (C).

Aiemmin Suomessa on huutokaupattu kännykkäverkkojen taajuuksia vuosina 2009, 2013 ja 2016.

Lisää: Aiemmat Uusiteknologia.fi:n 5G-uutiset ja -artikkelit (LINKKI) ja tulevan 3,5 gigahetsin operoinnin tekniset ehdot (LINKKI, pdf)

TAUSTAA: 5G on seuraavan sukupolven matkaviestinteknologia, joka mahdollistaa nykyistä nopeammat langattomat yhteydet sekä viiveettömämmän ja luotettavamman tiedonsiirron. Uuden verkkotekniikan käyttöönotto parantaa nopeiden langattomien laajakaistayhteyksien laatua ja kapasiteettia. Sen odotetaan myös tuovan uusia palveluita ja liiketoimintamahdollisuuksia esimerkiksi liikenteeseen ja teollisuuteen.

Aloituskuva: Viestintävirasto

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/