Espoossa pääsee robottiauton kyytiin

Kaksi pientä robottiautoa kyyditsee matkustajia Otaniemessä koko loppuvuoden. Kaksipaikkaisia Sensible 4:n robottiautoja testataan tulevaa automaattista bussiliikennettä varten, esimerkiksi teknistä toimivuutta Suomen olosuhteissa. Tulevaisuudessa niiden yhteydessä voi olla käyttöä myös nopeille 5G-yhteyksille.

Robottiautot pysähtyvät Espoon Otaniemessä kuudella pysäkillä reitin varrella ja ottavat matkustajia kyytiin. Robottiautojen pysäkit tunnistaa pysäkkimerkinnöistä.

Varmimmin kyytiin pääsee Otakaarella sijaitsevalta pysäkiltä. Robottiautot kulkevat syksyn aikana kolmena päivänä viikossa: tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin 2-5 tuntia kerrallaan.

Espoon robottiautot kulkevat ensimmäistä kertaa täysin automaattisesti muun liikenteen seassa ilman erityisiä liikennejärjestelyjä. Tosin mukana on edelleen myös projektin oma henkilö, joka vastaa samalla ajoneuvojen turvallisuudesta.

Robottiautot aistivat kuitenkin ympäristöään koko ajan usealla eri anturilla ja arvioivat, onko ajoväylä vapaana.

’’Jos se ei ole, ne tulkitsevat, onko havaittu este ajoneuvo, polkupyörä vai esimerkiksi lumihiutale’’, kertoo robottiliikenteen kehittämisestä vastaavan Sensible 4:n toimitusjohtaja Harri Santamala.

Robottiajoneuvo pohjustaa automaattibusseja

Pienuudestaan huolimatta Otaniemen robottiautot toimivat simuloivat samalla automaattista bussiliikennettä, joka on tarkoitus käynnistää keväällä.  Tavoitteena on, että robottibussit ovat pysyvässä liikenteessä kuluvan valtuustokauden loppuun mennessä eli vuoden 2021 loppuun mennessä.

Robottiajoneuvokokeilussa selviää Espoon liikenteenhallintapäällikkö Johanna Nybergin mukaan, miten robottiautot pärjäävät nykyisellä katuverkolla. Samalla kaupunki tarjoaa robottibussikehittäjille mahdollisuuden kehittää teknologiaa todellisessa ympäristössä.

”Talviajettavan robottibussin lisäksi tarvitaan lähitulevaisuudessa ratkaisuja, jossa tietyillä alueilla toimii kutsuohjattu automaattiliikenne. Eli kyydin tarvitsija tilaa itselleen robottibussilta kyydin haluamaansa paikkaan”, kertoo Espoon kaupungin kestävän kehityksen johtaja Pasi Laitala. 

Uskomme yhdessä yritysten ja kumppaneiden kanssa, että tämä tulevaisuus ei ole monen vuoden päässä”, Laitala arvioi.

Robottibussien kehitystyötä tehdään Otaniemen alueella Sensible4:n kehityshankkeen kautta. Kaupunki tavoittelee laajemminkin robottiajoneuvojen yleistymistä. Tulevaisuudessa tarvitaan robottiajoneuvoissa myös nopeita 5G-verkkoyhteyksiä, joiden kehityshankkeessa Espoon alue on myös mukana.

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/