VR/AR-lasit sopivat huoltomiehelle

Virtuaalinen etäneuvonta osoittautui testeissä käyttökelpoiseksi tekniikaksi. Uuden tekniikan avulla voidaan antaa etäneuvontaa virtuaalikädestä pitäen asennus- ja huoltotehtävissä. Tulokset ovat koulutuslaitos Sovelton vetämästä projektista, joka on osa hallituksen Kiradigi-kärkihanketta.

Hankkeessa on tuotettu järjestelmä, jonka avulla virtuaalitodellisuudessa tilannetta seuraava etäneuvoja voi opastaa huoltokohteessa olevaa asiantuntijaa lähes kädestä pitäen.  FAKE Production kanssa on yhteistyössä tuotettu kokeilujärjestelmä, jossa asiantuntija voi virtuaalilasien (VR-lasien) avulla nähdä huolto- tai asennuskohteen ja opastaa kohteessa olevaa henkilöä samaan tapaan kuin olisi itse paikalla.

Varjo Technologies on suomalainen AR-silmikoiden kehitäjä. Tässä kuvaa viime vuoden Slush17-tapahtuman esityksestä (LINKKI). Kuva: Slush / Kai_Kuusisto.

Kokeiluja on suoritettu myös muiden hankkeen yhteistyökumppanien kehittämiä ohjelmistoja käyttäen. Näiden avulla virtuaaliset kulkuopasteet sekä suunnittelumallit ja tallennetut tai reaaliaikaiset asiantuntijan ohjeet näkyvät kohteessa laajennetun todellisuuden lasien (AR-lasien) avulla. Rajoitukset huomioiden käyttökelpoinen taso lukuisissa asiantuntijatehtävissä on kokeilujen perusteella saavutettu.

Hankkeessa on todettu useat eri ratkaisut hyödyllisiksi käytännön työtehtäviin. Toistaiseksi laitteistot ja ohjelmistot ovat nopeassa kehitysvaiheessa ja rajoitukset tulee ottaa huomioon.

Myös VTT on tutkinut virtuaali- ja lisätyn todellisuuden tekniikkaa huolto- ja asennustehtäviin (LINKKI).

Hankkeessa on kokeiltu ja vertailtu kymmeniä ohjelmistoja ja markkinoille jo tulleita VR/AR-laseja sekä tulossa olevia laitteistoja, joista on ollut ennakkotietoa saatavilla. Meneillään olevien kehityspanosten seurauksena valmiuksien odotetaan paranevan ja virtuaalitekniikan yleistyvän älypuhelinten tapaiseksi arkiseksi työn osaksi.

Hankkeen on koordinoinut Sovelto. Yhteistyökumppaneita ovat olleet Accenture Liquid Studio Helsinki, Delete Finland, Fake Production, Helen, Helsingin yliopiston kiinteistöpalvelut, HP Finland, Kemira Chemicals, Kunnossapitoyhdistys Promaint, Maintpartner, Microsoft, RAKLI, RTK-Palvelu, Skanska, Suomenlinnan hoitokunta, Trimble Solutions, Varjo Technologies ja VimAI.

Lisää: VR/AR-hanke (LINKKI) ja aiempia VR/AR-aiheisia uutisia Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Päivitetty 28.9.2018

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/