XDF2018: Xilinx tuo vipinää tekoälykiihdytykseen – Nokia mukana

Ohjelmoitavien piirien ykkösvalmistaja Xilinx esitteli Piilaakson San Josessa järjestetyssä Xilinx Developer Forum (XDF) -kehittäjätapahtumassaan uuden piirialustan tekoälyratkaisujen laskentaan. Uutuudet esitteli toimitusjohtaja Victor Peng.  Mukana tapahtumassa oli myös Nokian koneoppimisen kehittäjä Tero Rissa.

Ohjelmoitavien piirien Xilinx on valmistautunut kiihdytinalustansa markkinoille tuontiin huolella, sillä kisa on vasta alkamassa. Vipinää markkinaan on tuonut jo Intelin nykyisin omistama Altera, joka on aktivoinut myös kiihdytinpiirien ja -korttien kehittämisessä.

Ohjelmoitavien piirien kehity perinteisistä FPGA-piireistä ACAP-piirialustaan. Lähde Xilinx

Tapahtumassa julkistettu Xilinxin Versal on valmistajansa ensimmäinen mukautuva laskennan kiihdytysalusta (ACAP), joka yhdistää skalaarikäsittelymoottorit, mukautuvat rautakiihdytysmoottorit ja tekoälymoottorit yhteen.

Uusi tuote perustuu taiwanilaisen TSMC:n seitsemän nanometrin FinFET-prosessiin. Xilinx lupaa tarjota piirialustalla tehokkaan heterogeenisen kiihdytyksen mihin tahansa sovellukseen.

Uudessa tuotevalikoimassa tulee kuusi erilaista versiota, jotka on suunniteltu skaalautuvaksi erilaisiin AI-sovelluksiin.

Ratkaisut soveltuvat pilvilaskentaan, verkkolaitteisiin, langattomaan viestintään, verkon reunalla tapahtuvaan laskentaan sekä päätelaitteisiin.

Versal Prime-sarjassa on kaksijytiminen Arm Cortex-A72 -prosessori, kaksiytiminen Armin Cortex-R5 -reaaliaikaprosessori, 256 kilotavua muistia ja yli 4000 yksikön DSP-moottorit. Signaalinkäsittelyosuudet on optimoitu erittäin tarkkaan liukulukulaskentaan. DSP-osuuksissa on yli kaksi miljoonaa järjestelmälogiikkasolua, johon on yhdistetty yli 200 megatavua UltraRAM-muistia, yli 90 megabittiä RAM-muistia ja 30 megatavua RAM-muistia.

Piirillä on myös PCIe Gen4- liitäntä 8- ja 16-kaistaisena. Siinä on myös CCIX-isäntärajapinta, 32 gigabitin SerDes- ja 58 gigabitin sekuntia toteuttavat PAM4 SerDes-liitäntä sekä integroidut DDR4-muistiohjaimet ja neljä monivaiheista Ethernet-MAC-ohjainta.

Alustaa varten on Versal-kehittäjäympäristö, joka tarjoaa ohjelmistopinon, jossa ovat ohjaimet, väliohjelmistot, kirjastot ja ohjelmistokehys. AI Engine on uusi laitteistoyksikkö, joka on tiukasti kytketty Versal Adaptable Hardware -sirumoottoreihin.

Versal AI Core -sarja tuottaa yrityksen mukaan kahdeksankertaisen AI-päättelykyvyn verrattuna markkinoiden GPU-pohjaisiin ratkaisuihin verrattuna.  Versal AI Core-koneita on viisi versiota, jotka tarjoavat 128-400 AI-sirumoottoria.

Alveo-kiihdytyskortit

Xilinx esitteli tapahtumassa Alveo-kiihdytinkortttietokonetta AMD:n EPYC 7551-palvelinprosessoreilla terästettynä.

Uuden piiriperheen lisäksi Xilinx Developer Forum (XDF) tapahtumassa julkaistiin myös pilvisovelluksiin suunnitellut Alveo U200 ja Alveo U250 FPGA-kiihdytyskortit.

Uudet kortit toimivat perustuvat Xilinx UltraScale+ FPGA-piireihin. Niistä tehokkaampi U250 kasvattaa koneen oppimista 20 kertaiseksi verrattuna markkinoiden nopeimpiin suorittimiin verrattuna.  Ratkaisuissa käytetään apuna AMD EPYC 7551-palvelinprosessoria.

Alveo-kortille on rakentumassa myös oma ekosysteemi. Tähän mennessä neljätoista yritystä on kehittänyt jo sovelluksia. Niitä on muun muassa AI/ML-tehtäviin, videon transkoodaukseen ja genomiikkaan.

Laitevalmistajista Dell EMC:llä, Fujitsulla ja IBM:llä on jo Xilinxin Alveo-kortilla varustettuja palvelinratkaisuja.

Lisää:  Xilinx (LINKKI) ja tuotetieto ACAP-piirialustasta (LINKKI) ja Alveo-korteista (LINKKI)

Uusimmat teknologiauutiset kätevästi uutiskirjeessä – kerran kuukaudessa. (LINKKI)

LUE – UUTTA  – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/1_2018/