Koodarikoulutukseen ja uusimpaan tekoälytekniikkaan lisää rahaa

Hallitus esittää kuluvan vuoden toisessa lisätalousarviossa 40 miljoonan euron lisäyksiä koulutukseen. Summasta kymmenenmiljoonaa euroa kohdistuu koodarikoulutukseen. Tekoälyn ja tekoälytutkimuksen laitteistojen hankkimiseen lisätään neljä miljoonaa euroa.

Hallitus lisää määrärahoja kasvavan osaajapulan helpottamiseksi. Lyhyisiin ja nopeavaikutteisiin koulutuksiin esitetään yhteensä 40 miljoonaa euroa. Siitä korkeakouluille tulee kymmenen miljoonaa ja saman verran uudella päätöksellä koodarikoulutukseen. Kymmenen miljoonaa menee myös ammatilliseen ja kymmenen miljoonaa maahanmuuttajien koulutukseen.

Ohjelmisto-osaajien saatavuus on noussut esiin Suomen kriittisenä menestystekijänä. Pulaa on erityisesti sovelluskehittäjistä, sovellussuunnittelijoista, web-ammattilaisista ja koodareista. Kymmenellä miljoonalla eurolla koulutusta voidaan tarjota korkeakoulujen kautta 1600–2400 henkilölle.

Koodarikoulutuksen lisäksi hallitus päätti lisätä neljä miljoonaa euroa tekoälyn ja tekoälytutkimuksen laitteistojen hankkimiseen. Päätös toteutetaan laajentamalla opetus- ja kulttuuriministeriön käynnistämää datanhallinnan ja suurteholaskennan kehittämisohjelmaa.

Suurteholaskennan 0hjelmaan on varattu aiemmilla päätöksillä yhteensä 33 miljoonaa euroa vuosille 2017–2021. Ohjelmaa toimeenpanee valtion ja korkeakoulujen omistama CSC – Tieteen tietotekniikan keskus.

Uudella määrärahalla nostetaan edelleen laskentatehoa hankkimalla korkeakoulujen, tutkimuslaitosten ja muiden tieteellisten toimijoiden käyttöön tekoälyprosessoreita sekä muuta dataan liittyvää infrastruktuuria.

Dataohjelman avulla Suomi pääsee kytkeytymään myös osaksi eurooppalaista huipputason EuroHPC-laskentaverkkoa.