Arduino-kortit sopivat ammattikäyttöön

ASIANTUNTIJA-ARTIKKELI Maailman eniten käytetty mikro-ohjainkortti Arduino kehitettiin Italiassa vuonna 2003, kun opiskelijoille haluttiin tarjota edullinen ja helppokäyttöinen mikro-ohjainkortti. Nyt Arduino-korttiformaatti kelpaa jo ammattilaisillekin, kerrotaan uunituoreen Uusiteknologia-lehden artikkelissa. Uusi lehti on luettavissa ilmaiseksi printtilehden tyylisenä digitaalisena näköislehtenä.

Lue Arduino-korteista ja ohjelmistotuesta Uusiteknologia-lehden lokakuun numerosta 2/2018. Voit lukea lehden ilmaiseksi tästä (LINKKI) sähköisenä printtilehden tyylisenä näköislehtenä.

Italilainen Arduino-tiimi kehitti standardoidun kortin, joka perustui Atmelin (nykyään Microchipin omistuksessa) kahdeksanbittiseen AVR-mikro-ohjaimeen. Merkittävämpi saavutus oli se, että ohjelmointia varten kehitettiin helppokäyttöinen, C++-kieleen perustuva ohjelmointiympäristö, joka kuitenkin piilotti mainitun kielen vaikeaselkoiset piirteet kuten olipohjaisuuden.

Arduino Uno edustaa alkuperäistä, ”klassista” Arduinon korttiformaattia, jonka mitat ovat 53,4×68,6 mm. Kortissa on liittimet laajennuskortteja varten. Näitä on vuosien kuluessa  kehitetty niin monta erilaista, että kattavaa luetteloa on jokseenkin mahdotonta esittää. Kaikkiaan lisäkortteja, Arduino-terminologiassa shield (kilpi tai suoja suomeksi), on tarjolla useita satoja, kymmeniltä eri valmistajilta.

Alkuperäisen formaatin lisäksi monet valmistajat, itse Arduino mukaan lukien, tarjoavat merkittävästi pienempiä kortteja kuten Arduino Micro ja Nano, joiden koko on 18×45 mm (Nano) ja 18×48 mm (Micro). Eräät valmistajat tarjoavat vieläkin pienempiä, suorastaan postimerkin kokoisia kortteja, jotka kuitenkaan eivät ole saaneet paljonkaan suosiota.

Alkuperäinen kahdeksanbittinen AVR-mikro-ohjain alkaa vähitellen olemaan vanha ja väsynyt, vaikka edelleen onkin käyttökelpoinen varsinkin harrastelijaprojekteissa. Arduinoissa kuin muissakin vastaavissa tuotteissa AVR-piirien tilalle ovat tulleet suorituskykyisemmät ARM-pohjaiset arkkitehtuurit.

Varsinkin ARM Cortex-M0-pohjaiset mikro-ohjaimet ovat hinnaltaan edullisia, kuluttavat vähän virtaa ja ovat siten tietyssä mielessä ”uusi kahdeksanbittinen perusmikro”, vaikka ovatkin 32-bittisiä kuten kaikki ARM-mikro-ohjaimet.

MKR-perhe on uusinta uutta Arduinolta, ja ovat samalla uusi korttiformaatti, jonka leveys on 25 millimetriä ja pituus 61,5 – 83 millimetriä kortista riippuen. Kaikissa MKR-perheen korteissa on Atmelin 32-bittinen, ARM Cortex-M0+ ytimeen perustuva mikro-ohjain SAMD21.

Tämän lisäksi korteissa on moduuli langatonta yhteyttä varten, lukuunottamatta MKR ZERO-korttia. Kortista riippuen käytettävissä on WiFi ja Bluetooth 4.2 (MKR WIFI 1010), GSM eli datansiirto matkapuhelinverkossa, sekä LPWAN-verkot LoRa, Sigfox ja NB-IoT. Monissa korteissa (mutta ei kaikissa)  langaton yhteys on toteutettu sveitsiläisen uBloxin jollakin moduulilla.

 

Lue lisää Beckhoffin sivulta (LINKKI). Mainos suuremmassa koossa (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!