Joustavaa elektroniikkaa vientituotteisiin

Joustavan elektroniikan avulla on mahdollista valmistaa älyvaatteita ja iholle kiinnitettäviä älykkäitä laastareita, joiden käyttömukavuus, suorituskyky ja kestävyys ovat merkittävästi nykyisiä kaupallisia tuotteita parempia. VTT ja TTY haluaisivat joustavaelektroniikkaa suomalaisiin vientituotteisiin.

Tampereen teknillinen yliopisto (TTY) koordinoi yhteistyössä Teknologian tutkimuskeskus VTT Oy:n kanssa Suomen suurinta tutkimushanketta, jossa kehitetään joustavan elektroniikan teknologioita ja tuotantoprosesseja.

Joustavaa elektroniikkaa käytetään esimerkiksi ihmisten hyvinvoinnin monitoroinnissa, suorituskykymittauksissa ja lääketieteellisissä sovelluksissa. ’’Ihmisen iho on pehmeä, ja niin tulisi puettavan elektroniikankin olla’’, sanoo TTY:n professori Matti Mäntysalo.

Kuva: VTT

Kaksivuotisessa Business Finlandin osittain rahoittamassa Elastronics (Enabling the future of wearable electronics) -tutkimushankkeessa Tampereen teknillinen yliopisto, VTT ja yritykset kehittävät joustavaa elektroniikkaa aina materiaaleista tuotantoprosesseihin ja kaupallistamiseen saakka.

Tavoitteena on synnyttää uutta liiketoimintaa ja vientituotteita sekä tukea alan työpaikkojen syntymistä Suomeen. Konsortioon kuuluvia yrityksiä ovat Inkron, Screentec, Flexbright, Forciot, Suunto, Nexstim ja GE Healthcare.

VTT:n tutkimustiimin päällikön Teemu Alajoen mukaan suomalaisilla yrityksillä on hyvät mahdollisuudet menestyä kasvavilla maailmanmarkkinoilla.

’’Puettava elektroniikka on globaali megatrendi, jolla on merkittävä kasvupotentiaali sekä kuluttaja- että terveydenhuollonsovelluksissa. Esimerkiksi vuonna 2017 älykelloja ja aktiivisuusrannekkeita myytiin yli 100 miljoonaa kappaletta ja puettavien lääketieteellisten laitteiden liikevaihto oli 12,7 miljardia dollaria”, Alajoki kertoo.

Kuvituskuva: VTT

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018