Verkkokaupat kuriin ja kierrättämään

Etäkaupan vapaamatkustajat ovat suomalaisen alan TYNK-yhteisön mukaan koko kiertotalouden ja toimivan tuottajavastuun suurin uhka. Yhteisö kokoaa torstaina Tampereelle eri alojen ammattilaiset keskustelemaan kiertotaloudesta ja sen kehtittämisestä.

Verkkokaupan vastuukysymykset ja muut Suomessa toimivien tuottajayhteisöjen kipukohdat nousevat tulevassa tapaamisessa valokeilaan.

”Varmasti yksi tärkeimmistä puheenaiheista on niin sanottu vapaamatkustaja-ongelma, eli Suomeen tavaraa myyvät verkkokaupat, jotka eivät hoida kierrätysvelvoitteitaan lain edellyttämällä tavalla”, TYNK:n pääsihteeri Eija Jokela sanoo.

Monilla aloilla Suomessa tuottajavastuu on kirjattu lakiin. Se tarkoittaa sitä, että tiettyä tavaraa valmistava, myyvä tai maahantuova yritys vastaa tuotteidensa keräämisestä ja asianmukaisesta kierrättämisestä.

Kierrätystä varten on Suomessa eri aloille on perustettu omat tuottajayhteisönsä vastaamaan käytännön kierrätystoiminnasta jäsentensä puolesta.

”Kierrätyksen tärkein kysymys on se, miten myös ulkomainen verkkokauppa saataisiin osallistumaan kuluihin”,  sanoo tuottajayhteisö TYNK:n puheenjohtaja Arto Silvennoinen.

Nyt tilanne on hänen mukaansa se, että verkkokauppa synnyttää suuret määrät jätettä, jonka käsittelyn Suomessa toimivat vastuulliset yritykset maksavat omina, korkeampina kierrätysmaksuinaan.

Parannusta on luvassa EU:n alueen verkkokauppojen osalta. Runsas viikko sitten hyviä kauppatapoja verkkokaupassa edistävä Ecommerce-verkkokauppaorganisaatio ja sähkö- ja elektroniikkalaitteiden tuottajavastuutahoja edustava WEEE sopivat tuotteiden loppukierrätyksestä.

Kierrätystä Suomessa hoitavien tuottajayhteisö TYNK perustettiin vuonna 2012, ja virallisen neuvottelukunnan asema sillä on ollut vuodesta 2015 lähtien. Suomessa toimivista 17 tuottajayhteisöstä siihen kuuluu jo 13 oman alansa kierrätysorganisaatiota. Siihen kuuluvat sähköiseltä alalta esimerkiksi Akkukierrätys Pb Oy, Recser Oy ja SER tuottajayhteisö ry.

Lisää: TYNK (LINKKI), uutinen Eurooppalainen verkkokauppa kierrättää, Uusiteknologia 24.10.2018 (LINKKI) ja muita kierrätykseen liittyviä uutisia (LINKKI)

Romua vai uusioraaka-ainetta?

  • Suuremmassa mittakaavassa kierrätyksen ja tuottajayhteisöjen toiminta tähtää suomalaisen kiertotalouden vahvistamiseen.
  • Kasvavan talousmallin yksi keskeisistä ajatuksista on tuotteen koko elinkaaren suunnittelu sivuvirtoja, kierrätystä ja uusiokäyttöä hyödyntämällä.
  • Mitä paremmin kierrätysjärjestelmä toimii, sitä enemmän säästyy arvokkaita luonnonvaroja.

Kuvituskuva: VTT/Antonin Halas, Erikoismetallit paremmin talteen elektroniikkaromusta-uutinen 2.11.2017 – VTT:n kiertotalousraportti  (LINKKI)