Kalliimmat kännykät ja isot televisiot kiinnostivat suomalaisia

Kodintekniikan kauppa ylsi Elektroniikan tukkukauppiaiden uusimman tilaston mukaan syyskuuhun menneessä jo 6.3 prosentin kasvuun. Kaupaksi kävivät kalliimmat matkapuhelinmallit ja isot 4K/UHD-tason televisiot. Tilaston ainut kategoria, jossa myynti taantui, oli kamerat.

Kuluttajien luottamus talouden kasvuun edisti viihde-elektroniikan, kodin tietotekniikan, matkapuhelinten sekä isojen ja pieten kodinkoneiden kysyntää vuoden kolmella ensimmäisellä neljänneksellä. Tiedot käyvät ilmi kodintekniikkaindeksistä 1-9/2018.

Älypuhelimia ostettiin vuoden 2018 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä 1 660 606 kappaletta, mikä on 1,9 prosenttia vähemmän kuin viime vuonna. Kauppa kävi kuitenkin erityisesti hinnakkaammilla malleilla, joten myynnin arvo kasvoi kuitenkin 8,4 prosenttia ja puhelimien keskihinta 10,5 prosenttia. ´

Kodinelektroniikka kävi myös hyvin kaupaksi. Televisioiden myynti kasvoi 4,7 prosenttia ja 4K/UHD-mallien peräti 20,7 prosenttia. Suosituin kokoluokka on 55 tuumaa, ja kaikki tällä hetkellä myytävät yli 40 tuuman televiisot ovat 4K/UHD-malleja.

’’Ultra HD -televisioiden osuus on jo yli 70 prosenttia tv-myynnistä, ja UHD-malleja ostettiin yli 185 453 kappaletta, eli 35,3 prosenttia enemmän kuin viime vuonna, kertoo ETK ry:n elektroniikkajaoston puheenjohtaja Markus Nummisalo.

Hifi- ja mobiilikuulokkeiden myynti nousi 23,9 ja tietokone- ja pelikuulokkeiden 36,4 prosenttia. Audiotuotteiden suurin kasvu mitattiin tv:n ääntä kohentavissa soundbar- ja soundbase-kaiuttimissa (40,0 %), ja langattomien bluetooth-kaiuttimien suosio jatkoi sekin nousuaan (16,0 %). Kotiverkkoon liitettävien monihuonekaiuttimien myynti sen sijaan laski 3,3 prosenttia.

Miinuspuolella oli tukkukauppiaiden 1-9/2018-tilaston mukaan kamerakauppa, jonka lasku jatkui 16,7 prosentin vauhtia. Ainoat nousijat olivat peilittömät järjestelmäkamerat (1,3 %). Kappalemäärissä mitattuna niiden osuus on 47,6 prosenttia kaikista järjestelmäkameroista.

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!