Elisa mukaan MegaSense-tutkimukseen – NB-IoT ja 5G avuksi

Elisa tuo lisää tietoliikenneosaamista Helsingin yliopiston MegaSense-tutkimusohjelmaan. Rakenteilla oleva 5G-verkko luo mahdollistaa tulevaisuudessa, vaikka optimoida ihmisten tai tavaroiden kulkemista ilmanlaadun kannalta. Ohjelmassa on  Elisan lisäksi tietoliikenneyityksistä  mukana myös verkkoyhtiö Nokian tutkimusyksikkö Bell Labs.

MegaSense-tutkimusohjelma ajatuksena on kattaa tiheä kaupunkialue ilmanlaatuantureiden verkostolla, joka pystyy havaitsemaan ilmanlaadun saastuttajat.

Tulevaisuuden 5G-mobiilitukiasemaan voi olla samanaikaisesti liitettynä nykyistä mobiiliverkkoa huomattavasti suurempi määrä päätelaitteita. Antureiden suuri määrä auttaa rakentamaan reaaliaikaisen tilannekuvan kaupungin ilmanlaadusta.

MegaSense-tutkimusohjelmalla on jo käytössään Kumpulassa Elisan ensimmäinen 5G-teknologiaa hyödyntävä NB-IoT-verkko. Seuraavaksi Elisan Helsinkiin avaamaa 5G-verkkoa laajennetaan MegaSensen testialueelle, joka yhdistää anturit, mahdollistaa tehokkaan tiedon keruun ja tukee entistä älykkäämpää antureiden hallintaa.

’’Kehitämme uudenlaista ilmanlaatusensorien verkkoa, jossa automaattisesti tunnistetaan kunkin anturin toimintaympäristö ja minimoidaan mittausvirhe. Tekoälymenetelmät mahdollistavat edullisten anturitoimintojen merkittävän parannuksen’’, sanoo tietojenkäsittelytieteen osaston johtaja, professori Sasu Tarkoma Helsingin yliopistosta.

5G-verkkoa pääsevät projektin lisäksi käyttämään myös Kumpulan alueella toimivat startupit. Helsingin lisäksi projekti toimii myös Pekingissä.   MegaSense-ohjelmaan liittyy olennaisena osana UrbanSense-hanke, joka kokoaa 5G-testialustat yhteen ja tehdään verkkoteknologioihin ja niiden käyttöön liittyvää tutkimusta.

’’IoT-palvelut ovat yksi ensimmäisistä tavoista, joilla 5G-teknologian hyödyt tulevat konkreettisesti käyttöön ja ilmanlaadun parantaminen on siitä hyvä esimerkki’’, sanoo Elisan yritysasiakkaiden liiketoimintajohtaja Petteri Svensson. Hänen mukaan 5G:n käytännön sovelluksia tullaankin näkemään juuri yrityspuolella hyvinkin nopeasti.

Lisää: Aiemmat MegaSense-uutiset Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI)

Kuva: Elisa

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018