Kunnat tukemaan 5G-verkkojen rakentamista

Viestintävirasto on avittamassa 5G-verkkojen tukiasemien rakentamista uudella 5GKIRI-hankkeella. Tavoitteena on tehdä rakentamisesta ja lupamenettelystä ketterämpien ja valtakunnallisesti yhtenäinen.

5G-verkkojen rakentaminen edellyttää verkkojen suunnittelu- ja rakennusvaiheessa tiiviimpää yhteistyötä kaupunkien ja operaattoreiden välillä kuin aiempien mobiiliteknologiasukupolvien kohdalla.

Kaupunkialueen piensolutukiasemien lukumäärä tulee kasvamaan ja niitä tullaan asentamaan kiinteästi kaupunkien hallitsemaan infrastruktuuriin kuten katuvalopylväisiin.

Nyt halutaan helpottaa kaupunkien ja teleoperaattorien välistä yhteistyötä 5G-verkkojen rakentamisessa.5GKIRI on osa innovatiivisia 5G-kokeiluja edistävää 5G Momentum -hanketta.

’’Pyrimme rakentamaan aitoa 5G-ekosysteemiä, siten kaikkien ei tarvitse keksiä samaa pyörää uudelleen, vaan opimme toinen toisiltamme.i’’, 5G Momentum -hankkeen johtava asiantuntija Heidi Himmanen kertoo.

Hankkeen keskiössä ovat valokuituyhteyksien rakentamiseen, tukiasemien sijoittamiseen ja kaupunkien myöntämiin lupiin liittyvät aiheet. Ne liittyvät kaupunkien olemassa oleviin prosesseihin ja työtapoihin sekä 5G-verkkosuunnittelun sovittamiseen muun rakennetun ympäristön suunnittelun ja ylläpidon kanssa.

Verkoston toiminnasta vastaavat Liikenne- ja viestintäministeriön hallinnonalaan kuuluvat virastot: hanketta koordinoivan Viestintäviraston lisäksi mukana ovat Ilmatieteen laitos, Liikennevirasto ja Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi.

TAUSTAA: Teleoperaattorit DNA, Elisa ja Telia voittivat 3,5 gigahertsin taajuusalueen toimiluvat Viestintäviraston järjestämässä taajuushuutokaupassa ja kaupallinen toiminta 5G-verkoissa voi alkaa jo ensi vuoden alusta.

Kuvituskuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!