Näin vapaa-ajan akku talviteloille

Veneen, moottoripyörän tai muun vapaa-ajan laitteen akku voi rikkoutua ennen aikojaan, jos se on talviteloilla pitemmän aikaa käyttämättömänä tai huoltamatta. Tässä akkuvalmistajan vinkit akkujen talvisäilytykseen.

On monta hyvää syytä uhrata hieman aikaa akulle, sekä nyt kauden päätyttyä että tasaisin väliajoin talven aikana. Akkuvalmistaja Exide Technologies on listannut muutamia vinkkejä vapaa-ajan ajoneuvon akun kunnossapitoon ja talvisäilytykseen.

Vapaa-ajan tai ammattikoneen akku, joka on pitemmän aikaa käyttämättömänä tai huoltamatta, on vaarassa rikkoutua ennen aikojaan.

Akkuvalmistajan mukaan oikein käytettynä ja kunnossapidettynä vene- ja vapaa-ajan ajoneuvon akku kestää normaalisti useamman vuoden.

Tyhjentynyt akku voi jäätyä ja rikkoutua alhaisissa talvilämpötiloissa. Akun suorituskyky heikkenee myös muutenkin äärimmäisissä lämpötiloissa.

”Ei löydy tarkkoja lukuja siitä, kuinka monta vapaa-ajan akkua rikkoutuu tarpeettomasti joka talvi”, sanoo Exide Technologies Nordicin tuotepäällikkö Viktor Ekermo.

Osittain varatussa akussa on vaarana sulfatoituminen, mikä alentaa akun kapasiteettia. Kaikilla akuilla on tietty itsepurkautuminen, mikä laskee akun lepojännitettä. Täyteen varatun akun jännite on n. 12,7 V. Lepojännitteen laskiessa alle 12,4 voltin akku on varattava.

Vapaa-ajan laitteiden lyijyakkujen talvisäilytys

  • Kytke akku irti sähköjärjestelmästä, jos se on pitemmän aikaa käyttämättömänä.
  • Pyyhi akku kostealla rievulla, pidä se puhtaana ja voitele navat hapettumiselta suojaavalla rasvalla.
  • Varaa akku täyteen ennen talvisäilytystä.
  • Säilytä akku kuivassa ja viileässä, ei kuitenkaan miinusasteissa. Mitä alhaisempi lämpötila, sitä pienempi itsepurkautuminen.
  • Ylläpitovaraa akku pari kertaa talven aikana. Käytä aina akkuusi sopivaa laadukasta varaajaa.