Nokian 5G-tekniikkaa satama-automaatioon

Nokia, ABB ja Cargotecin Kalmar ovat testanneet uusinta 5G-teknologiaa ensimmäistä kertaa satama-automaatiossa ja älykkäissä sähköverkoissa. Testeissä on käytetty Nokian lyhyen viiveen varmistettua 5G/URLLC-protoratkaisua.

5G-verkon lyhyen viiveen URLLC:n (Ultra-reliable low latency communications) on yksi teollisuussovellusten kolmesta tärkeimmästä käyttötarkoituksesta. 3GPP on jo vakioinut URLLC-ratkaisun ensimmäisen version osana Rel-15 New Radio (NR) -työtä.

Uuden 5G-URLLC-tekniikan avulla voidaan siirtämään dataa erittäin luotettavasti muutamassa millisekunnissa tai jopa nopeammin.

Ensimmäisessä kokeessa testattiin, miten URLLC-teknologiaa voidaan soveltaa keskijänniteverkkojen suojaussovelluksissa. Toisessa kokeessa Nokia ja Kalmar osoittivat onnistuneesti URLLC-teknologian hyödyllisyyden konttialueen automaatiossa.

”Verkon viipaloiminen 5G-verkoissa parantaa turvallisuuteen liittyvien sovellustemme ennustettavuutta ja ohjausta. 5G-yhteyden tulee toimia samalla luotettavuus-, viive- ja kaistanleveyden tasolla kuin kuituverkko, ja sen hallinnan on oltava riittävän yksinkertaista”, automaation tutkimusjohtaja Pekka Yli-Paunu Kalmarilta sanoo.

Myös Aalto-yliopiston tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksen professori Raimo Kantola on samaa mieltä ratkaisun suunnasta. Nokian langattomien kehittyneiden teknologioiden tutkimusjohtaja Mikko Uusitalolisää , että ’’tässä projektissa olemme luoneet konsepteja, joilla 5G/URLLC on mahdollinen, ja toteuttaeet testaamisessa tarvittavat prototyypit”.

VTT on käyttänyt 5G Test Network Finland -testiympäristöjä URLLC-ratkaisujen toteutuksessa ja validoinnissa. Lisäksi VTT on rakentanut VTT:n johtava tutkija Seppo Horsmanheimon mukaan yhteistyössä WIVE-kumppaneiden kanssa myös viiveen mittausympäristön.

Mittausratkaisun avulla voidaan testata ja kehittää tietoliikenteen kannalta kriittisiä komponentteja jo niiden prototyyppivaiheessa sähköverkon suojauksessa ja konttialueen automaatiossa.

Taustaa: Laaja-alaista vertikaalista tietoliikenteen WIVE-projektia rahoittaa Business Finland osaltaan ja lisäksi projektissa on mukana teollisuuden tutkimusyksiköitä ja akateemisia kumppaneita, kuten Nokia, Teleste, Telia, ABB, Kalmar, Yleisradio, Digita, Viestintävirasto, useita suomalaisia korkeakouluja sekä VTT.

Lisää: WIVE, Wireless for Verticals (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!