Testi osoitti: Nykimätöntä videokuvaa mobiiliverkkoon

Suomalaiset 5G-projektikumppanit onnistuivat testissään, jossa toteutettiin ensimmäistä kertaa maanlaajuisesti eMBMS-teknologialla suora tv-lähetys mobiiliverkossa. Teknologian kehittämiseen liittyvä testi toteutettiin Ylen tv-kanavilla samanaikaisesti Espoossa ja Oulussa.

Uudenlainen eMBMS-teknologia mahdollistaa saman videostriimin jakamisen mobiiliverkossa usealle käyttäjälle samanaikaisesti. Sen avulla sisällöntuottajat pystyvät tarjoamaan entistä parempilaatuisia videoita suuremmalle käyttäjämäärälle pienemmällä taajuuskaistalla. Tämä vähentää mobiiliverkkojen kuormitusta ja mahdollistaa paremman palvelunlaadun kaikille käyttäjille.

”Mikä tärkeintä, lähetys ei pysähdy kesken Formula 1 -kilpailun tai jääkiekon loppuottelun katsojapiikistä johtuen. Itseasiassa tutkimukset osoittavat, että verkot, joissa ei hyödynnetä eMBMS:n kaltaisia teknologioita hukkaavat paljon radiotaajuusresursseja suosituimman sisällön jakamisessa”, toteaa tutkija Mikko Uitto VTT:ltä.

Tutkimusten mukaan mobiiliverkkojen liikenne kasvaa vähintään kahdeksankertaiseksi seuraavan viiden vuoden aikana. Suurin syy kasvuun on lisääntyvä videoiden katselu mobiililaitteilla. Esimerkiksi Suomessa käytetään kuukaudessa keskimäärin yli kymmenen gigatavua dataa liittymää kohden, josta videopalvelut kuluttavat suurimman osan. Samalla laitteiden määrä verkossa kaksinkertaistuu samalla aikavälillä, mikä myös kuormittaa verkkoa.

eMBMS-teknologia antaa palveluntuottajille mahdollisuuksia tarjota entistä enemmän ja tehokkaammin palveluja sekä samalla vastaamaan liikennemäärän kasvuun kustannustehokkaasti. Se soveltuu tutkijoiden mukaan hyvin käyttökohteisiin, joissa tarvitaan erityisen luotettavaa verkkoa. Teknologiaa voitaisiin hyödyntää esimerkiksi kansallisten vaaratilanteiden hälytyksissä, poliisin ja palokuntien viestinnässä, älyliikenteessä ja ohjelmistopäivityksissä.

”Olemme mukana tulevaisuuden mediajakelun kehityksessä, jossa 5G-verkot tulevat olemaan mukana. Digita kehittää aktiivisesti 5G-lähetyksiin perustuvia CDN-ratkaisuja ja sisällönjakeluverkkoja. Aiomme pilotoida suuritehoista eMBMS-lähetystä korkeista mastoista (HPHT, High Power High Tower) pääkaupunkiseudulla keväällä 2019,” kertoo liiketoiminnan kehitysjohtaja Henri Viljasjärvi Digitalta.

Projekteissa käytettyä teknologiaa on hankittu Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) tukemana. eMBMS-ratkaisun on toteuttanut Expway, joka on eMBMS IP -lähetyksiin erikoistunut yritys. Demonstraatio on osa TAKE-5-, WIVE- ja 5GTN+ -tutkimusprojektien välistä monitieteellistä yhteistyötä.

Toteutukseen osallistui partnereita mediasektorilta (Yle), verkko teknologian tuottajista (Digita, Expway Nokia) sekä tutkimusorganisaatioista (Aalto-yliopisto, Turun ammattikorkeakoulu, VTT). Projektit ovat osa kansallista 5thGear-ohjelmaa ja 5GTNF-ekosysteemiä, joita Business Finland rahoittaa. Ekosysteemin tarkoituksena on avustaa suomalaisia yrityksiä kehittämään liiketoimintaansa 5G:n avulla.

Lisää: Aiempi uutinen eMBMS-televisiokuvan siirrosta 28.3.2018 Uusiteknologia.fi:ssä  (LINKKI)

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!