Turussa testaan 5G-tekniikan toimintavarmuutta

Viestintävirasto ja Turun ammattikorkeakoulu (AMK) selvittävät 5G:n toimintavarmuutta uusin laboratorio- ja kenttämittauksin. Mittaukset toteutetaan osana 5G Momentum -hanketta ja niitä tukee myös verkkotoimittaja Nokia.

5G-teknologiasta tulee muutaman vuoden sisällä digitaalisen yhteiskuntamme perusta, joten uuden verkkotekniikan käytännön toimintavarmuus nousee erittäin keskeiseen asemaan. Siksi Viestintäviraston ja Turun AMK selvittävät tulevan 5G:n aikajakoisen TDD-tekniikan toimintavarmuutta.

5G-verkkojen tärkeimmän taajuusalueet Euroopassa tulevat olemaan 3,5 gigahertsiä ja 26 gigahertsiä. Molemmilla taajuusalueilla on käytössä aikajakoinen TDD (Time Division Duplex)-tekniikka, jolla tukiasema ja päätelaite lähettävät samalla taajuuskaistalla eri aikaan, ennalta sovitun aikajaon mukaisesti.

Käytännön mittauksia on jo tehty Turun AMK:n laboratoriossa, mutta marraskuun lopulla samoja ilmiöitä tutkitaan myös kenttämittauksin Turussa. Tämän jälkeen kokeilua on tarkoitus laajentaa 5G-rajapinnan tutkimiseen sekä laboratoriossa että kentällä yhteistyössä Nokian kanssa.

TAUSTAA: FDD- ja TDD-tekniikka

  • Tähän asti nykyisissä matkaviestinverkoissa on pääsääntöisesti ollut käytössä taajuusjakoinen FDD (Frequency Division Duplex) -tekniikka, jolla tukiasema ja päätelaite lähettävät eri taajuuksilla.
  • TDD-tekniikkaan liittyy uudenlaisia toiminnallisuuksia, joka tekee verkonhallinnasta entistä haastavampaa. Vikaantunut laite saattaa häiritä 5G-verkkoa, jos se lähettää väärään aikaan.
  • TDD-verkkojen tarkka aikasynkronointi on edellytys niiden toimivuudelle. Jos aikasynkronointiin käytetään satelliittipaikannusjärjestelmiä, verkon haavoittuvuus voi lisääntyä.

Kuva: Viestintävirasto

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!