Suomi sai ensimmäisen IMAX-laserteatterin

Helsingin Itäkeskuksessa on avattu Suomen suurin valkokangas ja ensimmäinen IMAX:n laser-teknologiaan perustuva elokuvateatteri. Kuvan tarkkuus on 4K-tasoa ja digitaalinen äänentoisto leviää 12-kanavaisena. Aiemmin lähin IMAX-teatteri on ollut Tukholmassa.

Finnkinon Itäkeskukseen rakentamaIMAX-teatterisalin oleellisin ero verrattuna muihin elokuvasaleihin on suurempi valkokangas. Se ulottuu kirjaimellisesti lattiasta kattoon ja seinästä seinään. 24 x 14 metrinen valkokangas on muotoiltu kaarevaksi, mikä tarjoaa parhaimman näkyvyyden riippumatta siitä, missä katsoja istuu.

IMAXin uuden sukupolven 4K-laserprojektoritekniikka tuottaa aiempaa kirkkaampaa kuvaa. Siinä käytetty uusi optinen järjestelmä tuottaa yrityksen mukaan terävämmän ja kirkkaamman kuvan sekä syvemmän kontrastin ja laajemman värimaailman. Tähän yhdistyy geometrinen, digitaalinen, 12-kanavainen äänentoisto.

“Olemme innoissamme saadessamme tuoda maailman vaikuttavimman elokuvakokemuksen ensimmäistä kertaa Suomeen tärkeän kumppanimme Finnkinon kanssa”, sanoo IMAX-yhtiön Euroopasta ja Afrikasta vastaava johtaja Giovanni Dolci.

Uusia IMAX-elokuvia tulee ensi-iltaan vuosittain maailmanlaajuisesti yli 50, joista nähdään Finnkino Itiksen IMAX-teatterissa loppuvuonna ja vuodenvaihteessa ainakin osa uutuuksista. Mukana on myös IMAX-klassikoita. Osa elokuvista tarjotaa 3D-laseilla katsottaviksi.

IMAX-teatterin yhteydessä on myös kahdeksan muuta elokuvasalia, makeismyymälä ja ravintola. Käyttöön on otettu myös itsepalvelukassa ja jopa lipuntarkastus hoidetaan automaattisesti koodilla lentoasemien tunnistusporttien tavoin.

Myös salien valaistuksessa on hyödynnetty uusimpia ratkaisuja. Ideafix on toimittanut elokuvakompleksiin yli 500 Dali-valaisinta ja kaksi kilometriä ohjattavaa led-valonauhaa. Lisäksi teatterisalien valaistuksessa on apuna automaattinen ohjaus. Myös salien äänentoistojärjestelmä on luotu Ideafixin toimittamilla Ecler Audeo106 -kaiuttimilla.

Elokuvakeskuksen yhteydessä kokeillaan myös lisätyn todellisuuden hyödyntämistä. Sen mukana on tuotu pelillisiä toiminnallisuuksia, lisämateriaalia elokuvista ja kulkemaan opastettuna teatterissa paikasta toiseen. Tarjolla on jo iOS-sovellus ja myös Android-versio on tulossa.

TAUSTAA: Elokuvateatteriketju Finnkino kuuluu Euroopan suurimpaan elokuvateatteriketjuun Odeon Groupiin, jonka omistaa amerikkalainen maailman johtava elokuvateatteriketju AMC.

Lisää: Suomen IMAX-teatteria käsitellyt uutinen vuosi sitten Uusiteknologia.fi:ssä (LINKKI). Wikipedian IMAX-tietopaketti (LINKKI).

Päivitetty 30.11.2018

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018