Telia toi 5G-robotin lentoasemalle – 28 GHz käyttöön

Helsinki-Vantaan lentokentästä tulee maailman ensimmäinen 5G-lentoasema, kun Telia ja Finavia käynnistävät uuden robottihankkeensa laajemmin. Nopean 28 gigahertsin 5G-tukiaseman ja robottien avulla selvitetään uusia keinoja lentoaseman toimintojen kehittämiseksi. Tähän asti ulkomaisilla lentoasemilla on nähty vasta perinteisiä siivousrobotteja.

Helsinki-Vantaan lentoasemalla käynnistyi tänään yhdessä Finavian kanssa toteutettava hanke, jossa kokeillaan 5G:n hyödyntämistä lentoaseman toiminnoissa ja uudenlaisen elämysten tuomisessa matkustajille. Hankkeen myötä Finaviasta tulee jo esikaupallisessa vaiheessa ensimmäisenä Telian 5G-verkkoa käyttävä asiakas.

Telian ja Finavian lisäksi projektissa on muitakin yrityksiä.
Robotti voi opastaa matkustajia terminaalialueella, ja tarkoitus on testata pilotin aikana myös erilaisia käyttötapauksia

5G-robotti on asettunut lentoaseman T2-terminaalin non-Schengen-alueelle. Hankkeessa tutkitaan sitä, miten matkustajat ja henkilökunta suhtautuvat palvelutehtäviä hoitavaan autonomiseen robottiin

”Robotti voi välittää reaaliaikaista videokuvaa terminaalista ja mahdollistaa etäohjauksen kautta tai autonomisesti vaikkapa terminaalialueiden tarkastuksen, näin voidaan nähdä että kaikki toimii kuten pitääkin”, kertoo Finavian digijohtaja Heikki Koski.

Robotin ohjaus ja tiedonsiirto toteutetaan lentoasemalla käyttöönotetun 5G-tukiaseman kautta. Nokian teknologiaan perustuva yhteys on toteutettu korkeammalla, 28 GHz:n taajuusalueella. Kyseessä on ensimmäinen ns. milllimetriaaltoja hyödyntävä julkinen 5G-käyttöönotto Suomessa.

”5G tulee ensimmäisenä yrityksiin, erityisesti teollisuuden automaation ja prosessien etähallinnan tueksi. 5G:n viiveettömät yhteydet ja massiivinen kapasiteetti tulevat erinomaiseen käyttöön  lentoasemalla, jossa liikkuu paljon ihmisiä ja dataa, ja jossa sekä turvallisuus että sujuva palvelu ovat ensiarvoisen tärkeitä”, sanoo Telia Finlandin 5G-ohjelman johtaja Janne Koistinen.

Telian 5G-verkko toimii vielä  Viestintäviraston myöntämillä testitaajuuksilla. Varsinainen kaupallinen toiminta 5G-verkossa voidaan aloittaa vuoden 2019 alussa, jolloin valtioneuvoston myöntämät taajuuksien toimiluvat astuvat voimaan 3,5 GHz:n taajuusalueella.

Kuvat: Pasi Salminen / Telia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018/