Nokia näkee IoT-uhkien pahenevan – Lue uusi raportti

Nokian kokoama uusin uhkakuva-analyysi varoittaa esineiden internetin (IoT) laitteisiin kohdistuvasta uhkasta. IoT-laitteet ovat raportin mukaa nkasvavassa määrin haittaohjelmien kohteena, kun tietoverkkorikolliset hyödyntävät niiden tietoturvapuutteita. Lue raportti tästä.

IoT-laitteiden, kuten älykkäiden kotiverkon valvontajärjestelmien, lisääntyessä huomattavasti uhka kasvaa jatkuvasti. Esimerkiksi IoT botnet -toiminta muodosti 78 prosenttia haittaohjelmien havaitsemistapahtumista viestintäpalvelujen tarjoajien (CSP) verkoissa vuonna 2018.

IoT-Bot-luku ón Nokian uudesta tietoturvaraportista, joka perustuu yli 150 miljoonan verkossa olevan laitteen verkkoliikenteessä kerättyihin tietoihin. Tietojen keräämisessä on hyödynnetty Nokian NetGuard-tietoturvaohjelmaa.

IoT botnet-toiminna laajuus tänä vuonna on kaksinkertainen verrattuna vuoteen 2016 nähden. IoT-bot-toimintaa havaittiin ensimmäisen kerran merkittävissä määrissä vuonna 2016, ja jo tällöin 33 prosenttia haittaohjelmista koski IoT-laitteita.

Botnet on sellaisten tietokoneiden ja muiden verkkoon liitettyjen laitteiden muodosta järjestelmä, joka voi saada haittaohjelmien avulla hallintaan. Niitä voidaan käyttää muun muassa pankkitietojen varastamiseen, roskapostin lähettämiseen sekä verkkosivujen ja verkkoliikenteen häirintään.

Vastaavasti hyökkäykset mobiili- ja kiinteisiin verkkoihin vuonna 2018 vähenivät aiempina vuosina, koska näitä verkkoja on ruvettu suojaamaan entistä paremmin.

Verkkorikolliset etsivät helpompia kohteita, joita löytyy suurissa määrin huonosti suojatuista IoT-laitteista. Se ei kuitenkaan tarkoita, että hyökkäys Windows-tietokoneita vastaan olisi loppunut. Keskimäärin vajaa neljä prosenttia Windows-tietokoneista saastuu haittaohjelmilla.

Raportin havainnot korostavat, monien nykyisten IoT-laitteiden jäljessä oleva turvatekijä ja teknisen hienostuneisuuden lisääminen antavat tietoverkkorikollisille entistä laajemman mahdollisuuden käynnistää IoT-laitteiden hyökkäykset. Kryptovaluutan louhinta laajenee huipputason erikoistuneilta palvelimilta haavoittuviin IoT-laitteisiin sekä älypuhelimiin ja verkkoselaimiin.

Lisää:  Nokia Threat Intelligence Report 2019 -raportti (LINKKI)

Kuvituskuva: Nokia

Tärkeimmät teknologiauutiset kätevästi myös uutiskirjeenä! Tilaa (LINKKI)

LUE – UUTTA – LUE – UUTTA – LUE – UUTTA

Uusi ammattilehti huipputekniikan kehittäjille – Lue ilmaiseksi verkosta!

https://issuu.com/uusiteknologia.fi/docs/2_2018